Libija: Sukobi ne jenjavaju, 43 osobe poginule u Bengaziju

Tri godine poslije pobune, svrgavanja i ubistva libijskog vođe Moamera el Gadafija, centralne državne vlasti i dalje su slabe, a oružane grupe imaju znatnu moć
77 pregleda 0 komentar(a)
Libija, Bengazi, Foto: Reuters
Libija, Bengazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2014. 14:14h

Najmanje 43 osobe poginule su u Bengaziju a više od deset je povrijeđeno u sukobima između oružanih ekstremista i libijskih snaga lojalnih generalu Halifu Haftaru koji je 2011. godine vodio pobunu protiv višedecenijskog lidera Moamera el Gadafija.

Libijsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas novi bilans žrtava i navelo da je u Bengaziju danas mirno poslije sinoćnjih sukoba.

U prvom izvještaju navedeno je da je 20 poginulo i više od 70 povrijeđeno.

Snage pod vođstvom generala Haftara bombardovale su danas položaje radikalne grupe Ansar el Šarije i još jedne islamističke grupe, izjavio je neimenovani portparol "Nacionalne libijske vojske" Haliha Haftara, generala u penziji. Aerodrom u Bengaziju je danas zatvoren.

Tri godine poslije pobune, svrgavanja i ubistva libijskog vođe Moamera el Gadafija, centralne državne vlasti i dalje su slabe, a oružane grupe imaju znatnu moć i često vode međusobne sukobe.

Mnoge zemlje su zatvorile svoje konzulate u Bengaziju, a neke aviokompanije više ne lete za taj grad, poslije napada 2012. godine na američki konzulat.

Tada je poginuo američki ambasador u Libiji, kao i još tri Amerikanca.

Ansar el Šarija, osnovana poslije Gadafija, na američkom je spisku terorističkih organizacija, a vlasti u Tripoliju navode da general Haftar nema nikave nadležnosti, iako je u februaru najavio da je formirao predsjedničku komisiju koja će vladati Libijom do novih izbora.

Bonus video: