Vanredno stanje u Njujorku zbog snijega i vijavice

Meteorolozi očekuju da će temperatura u Njujorku danas pasti na minus 13 stepeni Celzijusa
58 pregleda 2 komentar(a)
Njujork snijeg, Foto: Standupny.com
Njujork snijeg, Foto: Standupny.com
Ažurirano: 03.01.2014. 09:11h

Obilne sniježne padavine, jak vjetar i izuzetno niske temperature su pogodile sjeveroistok Sjedinjenih Američkih Država, pa su guverneri saveznih država Njujork i Nju Džerzi sinoć proglasili vanredno stanje i apelovali na građane da ne izlaze iz svojih kuća.

Meteorolozi očekuju da će temperatura u Njujorku danas pasti na minus 13 stepeni Celzijusa, prenijela je agencija AFP.

Pored toga, u Njujorku bi danas moglo da napada deset do 20 centimetara snijega, a vjetar bi mogao da dostigne jačinu od 50 kilometara na sat, pa su građani zamoljeni da ne izlaze na ulice kako bi nadležne službe mogle da rade na njihovom održavanju.

"Budući da je sniježna oluja sve jača i nosi velike količine snijega i jak vjetar, snažno apelujem na sve Njujorčane da budu oprezni, izbjegavaju putovanje i ne izlaze napolje ako ne moraju", izjavio je guverner države Njujork Endrju Kuomo.

Sistem za praćenje aviosaobraćaja "Flajt aver" pokazuje da je dosad zbog nevremena u SAD otkazano oko 2.200 letova, dok je zabilježeno i gotovo 7.000 kašnjenja.

Budući da je sniježna vijavica zahvatila i srednji zapad SAD-a, zbog visokog sniježnog pokrivača je otkazan veliki broj letova sa čikaškog aerodroma "O"Her", a značajno je pogođen i saobraćaj na međunarodnom aerodromu "Liberti" u Njuarku.

Ovo sniježno nevreme predstavlja prvi veliki test za novog gradonačelnika Njujorka Bila De Blazija, koji je na tu dužnost stupio tek prije dva dana.

"Spremni smo", rekao je on, ali je pozvao građane da ostanu kod kuće i da, ako moraju, koriste gradski prevoz.

Bonus video: