Kanada: Počinje prizvodnja bezalkoholnih pića sa kanabisom

"Ovo smatramo istorijskom prekretnicom u trenutku kada industrija kanabisa traži inovativne načine za ulazak u industriju pića"
64 pregleda 0 komentar(a)
Coors pivo, Foto: Twitter
Coors pivo, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.08.2018. 09:50h

Dvije kanadske kompanije udružiće se u proizvodnji bezalkoholnog pića s kanabisom, piše Bloomberg.

Molson Coors Brewing Company udružiće se s kompanijom Hydropothecary iz Quebeca, koja nudi proizvode od kanabisa. Kompanije će osnovati zasebnu kompaniju za proizvodnju pića, a direktor će biti imenovan u sljedećim tjednima.

"Zaključili smo da će nam područje proizvodnje kanabisa pružiti stvarnu priliku za rast", rekao je direktor Molson Coorsa Frederic Landtmeters. "Nakon razgovora s nekoliko potencijalnih partnera, izabrali smo kompaniju Hydropothecary zbog njenog istraživačkog rada, odanih klijenata i jake marke".

Ovo je prvo partnerstvo za velikog proizvođača pića u Kanadi, gdje će marihuana za rekreativnu upotrebu biti legalizirana 17. oktobra. Molson i Hydropothecary očekuju da će proizvodi s kanabisom biti legalizovani u 2019. godini.

"Ovo smatramo istorijskom prekretnicom u trenutku kada industrija kanabisa traži inovativne načine za ulazak u industriju pića", izjavio je analitičar kompanije Beacon Securities Douglas Cooper. "Očekujemo da će ovo partnerstvo postati uzor cijeloj industriji kanabisa".

Direktor kompanije Hydropothecary Sebastien St. Louis izjavio je da veličina potencijalnog tržišta za pića s kanabisom "zapanjujuća". Dodao je da će partnerstvo s Molson Coorsom omogućiti njegovoj kompaniji, koja mijenja ime u HEXO, da postane prvi proizvođač takvih pića na tržištu.

Do dogovora o partnerstvu, koje bi trebalo biti uspostavljeno do kraja septembra, došlo je u trenutku sve većeg interesa velikih kompanija za industriju kanabisa. Veliki proizvođač alkoholnih pića Constellation Brands kupio je udio proizvođača marihuane Canopy Growth prošle godine. Fabrika cigareta Imperial Brands takođe je kupila dionice kompanije Oxford Cannabinoid Technologies, prenosi Hina.

Očekuje se da će novo partnerstvo biti posebno povoljno za Molson Coors, koji inače proizvodi pivo. Prodaja alkoholnih pića znatno je opala u državama koje su legalizovale marihuanu, objavljeno je u istraživanju Sveučilišta u Connecticutu i univerziteta Georgia State.

Bonus video: