Kineske vlasti zaposlile dva miliona ljudi da kontrolišu šta se piše po internetu

Vlasti su zabrinute zbog velikog broja korisnika mikroblogova koji kritikuju njihov rad ili izražavaju svoj bijes zbog sistema u kojem žive
1 komentar(a)
Internet špijunaža, Foto: Shutterstock
Internet špijunaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2013. 06:47h

Kako bi kontrolisali sadržaj na internetu, vlasti u Kini odlučile su da zaposle više od dva miliona osoba koje će nadgledati šta stanovnici te zemlje objavljuju online.

Vlasti su zabrinute zbog velikog broja korisnika mikroblogova koji kritikuju njihov rad ili izražavaju svoj bijes zbog sistema u kojem žive.

Beijing News javlja da analitičarima nije naređeno da brišu objave korisnika već da "striktno prikupljaju i analiziraju javno mnjenje na mikroblogovima i da kompiliraju sadržaj i predaju ga zakonodavcima".

Tang Xiaotao radi taj posao nešto manje od šest mjeseci. Tang svakog dana u aplikaciju instaliranu na računalu upisuje ključne riječi koje su odredili klijenti. Nakon toga pregledava negativne komentare povezane s klijentom te ih prikuplja i iz njih napravi izvještaje koje šalje klijentu, javlja BBC, prenosi Index.hr.

Kina rijetko otkriva detalje o veličini i sofisticiranosti njene "internet policije". Vjeruje se da su ovih dva miliona posmatrača samo dio velike vladine vojske koja nadzire internet.

Najpopularnija mikroblog stranica je Sina Weibo koja je nastala 2010. godine. Trenutno je tamo registrovano više od 500 miliona korisnika, a dnevno se objavi više od 100 miliona poruka.

Bonus video: