Otvorena britanska ambasada u Jemenu

Više od 20 ambasada i konzulata bilo je zatvoreno od 4. avgusta, zbog operativnih informacija bezbjednosnih službi da Al Kaida namjerava da izvrši napade
0 komentar(a)
Britanska zastava, Foto: Wikipedia.org
Britanska zastava, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 18.08.2013. 12:05h

Britanska ambasada u glavnom gradu Jemena Sani danas je ponovo otvorena, poslije skoro dvije sedmice od zatvaranja zbog prijetnji Al Kaide terorističkim napadima na Bliskom istoku.

Britanci zaposleni u ambasadi vraćeni su kući nakon presretnutih poruka koje su razmjenjivali vođa Al Kaide i vođa jemenskog ogranka te teorističke mreže u kojima se govorilo o planiranju terorističkog napada.

Američke ambasade širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike, takođe, su bile zatvorene. Više od 20 ambasada i konzulata bilo je zatvoreno od 4. avgusta, zbog operativnih informacija bezbjednosnih službi da Al Kaida namjerava da izvrši napad na američke i zapadne interese u regionu.

Jemen je tvrdio da zatvaranje ambasada ide na ruku teroristima, a Britanija da je bezbjednost njena glavna briga.

BBC javlja da je otvaranje ambasade u Sani znak da je opasnost prošla, ali da su procjene vršene iza zatvorenih vrata i da su mediji dobili samo djelove informacija o razlozima zatvaranja i otvaranja ambasasda.

Jemen je pozdravio ovaj potez, ali jemenski ministar spoljnjih poslova Abu Bakr al Kirbi je kritikovao zatvaranje ambasada.

"Mi smatramo da zatvaranje ambasada ide na ruku teroristima. To remeti živote ljudi, utiče na odnose među zemljama, a to je jedan od ciljeva terorizma", izjavio je on.

Britanska ambasadorka Džejn Meriot je rekla da ne može komentarisati bezbjednosni rizik, ali da Velika Britanija "uvijek daje priroitet bezbjednosti svog osoblja".

U septembru prošle godine islamski ekstremisti napali su konzulat SAD u libijskom gradu Bengaziju, ubivši ambasadora Krisa Stivensa i još trojicu radnika ambasade koji su bili agenti Centralne obaveštajne agencije.

Bonus video: