Kina i SAD postigle sporazum o sankcijama S. Koreji

Brza i jedinstvena reakcija članica Savjeta bezbjednosti , nakon posljednje nuklearne probe u S. Koreji, predstavljala je najavu četvrtog paketa sankcija Pjongjangu
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.03.2013. 10:58h

SAD i Kina postigle su sporazum o nacrtu rezolucije kojom će Ujedinjene nacije uvesti nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog prošlomjesečne nuklearne probe, javile su svjetske agencije.

Savjet bezbjednosti UN saopštio je kasno sinoć da će danas održati zatvorene konsultacije o Sjevernoj Koreji.

Neimenovane diplomate kazale su Asošiejted presu da se očekuje da će SAD tokom konsultacija članicama Savjeta dostaviti nacrt rezolucije koji će potom biti poslat u prijestonice svijeta na razmatranje.

Nekoliko sati nakon sjevernokorejske nuklearne probe 12. februara, svih 15 članica Savjeta bezbjednosti usvojilo je saopštenje za medije u kojem su osudile nuklearnu probu Pjongjanga i poručile da ona neće proći nekažnjeno. Brza i jedinstvena reakcija članica Savjeta bezbjednosti predstavljala je najavu četvrtog paketa sankcija Pjongjangu.

U posljednje tri nedjelje, SAD, koje su blizak saveznik Južne Koreje i Japana, pregovaraju o tekstu nove rezolucije sa Kinom, koja je najbliži saveznik Sjeverne Koreje.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin, čija zemlja ovog mjeseca predsjedava Savjetu bezbjednosti, kazao je juče na konferenciji za novinare da bi rezolucija o Sjevernoj Koreji mogla da bude usvojena tokom ovog mjeseca, iako članice Savjeta još nisu dobile njen tekst.

Savjet bezbjednosti je prošlog mjeseca nuklearnu probu Pjongjanga nazvao "teškim kršenjem" tri rezolucije UN kojim se Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i raketne probe.

Sjeverna Koreja je obavila tri nuklearne probe - 2006, 2009. i 2013. Savjet bezbjednosti uveo je sankcije poslije prve dvjie probe, kao i nakon lansiranja rakete u decembru koje se smatra dijelom tajnog programa razvoja balističkih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Još nije poznato na koje se sankcije odnosi nacrt nove rezolucije o Severnoj Koreji.

Bonus video: