Jeremić pozvao na rješavanje kriza u Siriji i na Bliskom istoku

Jeremić je istakao da je širi region Bliskog istoka u 21. vijeku postao centralni izazov za bezbjednost i blagostanje cijele planete, posebno ističući sukobe u Siriji i položaj palestinskog naroda
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 15:39h

Predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić pozvao je danas, na 5. Globalnom forumu Alijanse civilizacija UN u Beču, da se hitno stane na kraj krvoproliću u Siriji i doprinese zbližavanju izraelske i palestinske strane kako bi što prije počeo proces pomirenja.

U okviru foruma u Beču na temu "Odgovornost, različitost i dijalog" na temu slobode vjere, migracije i slobode štampe razgovara oko 1.200 učesnika, uključujući generalnog sekretara UN Ban Ki Muna

"Način na koji se ovim pitanjima pristupa značajno će uticati na pravac dijaloga među civilizacijama", naglasio je Jeremić.

Jeremić je citirao čuvenog psihoanalitičara Sigmunda Frojda koji je rekao da je civilizacija počela onog trenutka kad je prvi ljut čovek upotrijebio riječ umjesto kamena.

On je upozorio da održanje postojećeg stanja predstavlja "recept za katastrofalnu budućnost sve većeg udaljavanja, umnožavanja kriza i polaganja prava".

"Građanski rat u Siriji postao je najstrašnija humanitarna kriza našeg doba i nerazumno je da međunarodna zajednica nije stala na kraj krvoproliću", rekao je on, ističući da se neprijateljstvima u Siriji odmah mora stati na kraj. "Obustavljanje nasilja mora da bude naš glavni prioritet, koji treba da prati politički proces koji će Sirijcima omogućiti da slobodno odluče o daljem toku svojih života", rekao je Jeremić.

On je podsjetio i da Palestinci već 70 godina pokušavaju da ostvare svoja prava i da milioni izbjeglica žive u izuzetno lošim uslovima u kampovima širom Bliskog istoka.

"To je jedna od glavnih nepravdi svijeta koja zahtijeva hitno rješavanje", rekao je Jeremić, izrazivši nadu da će izraelsko-palestinski pregovori uskoro biti obnovljeni kako bi mogao da počne proces pomirenja između "ove dvije ponosne nacije" i pozivajući sve koji mogu da doprinesu njihovom približavanju.

Jeremić je, istovremeno, istakao da Alijansa civilizacija može značajno da doprinese nastojanju da se načini svijet "koji će na budućnost gledati sa optimizmom, ponosan na svoje različitosti i siguran u svoje izglede". Pored toga, on je najavio da će 12. juna u Njujorku Ujedinjene nacije održati debatu na visokom nivou o kulturi i razvoju kako bi se, djelimično podstaknuta projektom Interkulturalne inovacije Alijanse civilizacija, istakla centralna uloga kulture u očuvanju održivog razvoja na svim nivoima.

U okviru foruma u Beču na temu "Odgovornost, različitost i dijalog" na temu slobode vjere, migracije i slobode štampe razgovara oko 1.200 učesnika, uključujući generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, šefove diplomatija i predsjednike država i vlada. Alijansa civilizacija je inicijativa generalnog sekretara UN koja je uspostavljena 2005. godine, nastala kao reakcija na polarizaciju nastalu nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine i antiterorističke akcije Vašingtona.

Ban Ki Mun upozorio na opasnost od vjerskog rata u Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je na opasnost od vjerskog rata u Siriji.

On je kazao da je Sirija zanimljiv mozaik plemena, jezika i vjera, i da je zabrinut zbog vjerskog i etničkog nasilja.

Ban je izrazio zabrinutost i zbog rata u Maliju i sukoba na Bliskom istoku i pozvao je Izraelce i Palestince da obnove pregovore, ukazujući da svaki izgubljeni dan vodi sve dalje od željenog dvodržavnog rješenja.

U vezi sa situacijom u Maliju, on je rekao da je zadovoljan što se ekstremisti povlače, ali je upozorio na opasnost od nivih konflikata, koji bi mogli biti izazvani glađu i siromaštvom u regionu Sahela.

Ban Ki Mun je upozorio i na opasnost od vjerske netoleranacije, dodajući da u mnogim mjestima rastu antiislamske predrasude. On je pozvao političke i vjerske vođe da se bore za govor tolerancije.

Galerija

Bonus video: