Francuzi zauzeli uporište islamista u Maliju

Francuske snage u Maliju zauzele aerodrom i most na reci Niger u gradu Gao koji je važio za najjače islamističko uporište u ovoj zemlji , saopštava francusko ministarstvo odbrane
4 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 16:14h

Ministar odbrane Francuske Žan-Iv le Drijan potvrdio je danas da su francuski vojnici zauzeli zonu oko aerodroma i most u gradu Gao, na sjeveroistoku Malija, jednom od uporišta islamističkih pobunjenika. Podataka o žrtvama nema.

Ministar je rekao da su se teroristi sukobili s francuskim i malijskim vojnicima i da su im uništena logistička uporišta i prevozna sredstva.

Agencija Frans pres navodi i neimenovane izvore bliske ministru, koji tvrde da se "borbe nastavljaju" i da "džihadisti nisu razoružani".

Kako Rojters prenosi, francuske i malijske snage brzo napreduju, a juče su osvojile grad Hombori na sjeveru, dok su pobunjenici bombardovali ključni most kako bi spriječili otvaranje novog fronta na istoku.

Gao je jedan od tri glavna sjeverna grada, uz Kidal i Timbuktu, u kojima su islamisti, povezani s terorističkom mrežom Al Kaida, 10 mjeseci primjenjivali surovi oblik šerijata.

Francuska je na zahtjev vlade u Bamaku prije dvije nedjelje poslala vojnike i avione u svoju bivšu koloniju Mali da bi spriječili islamiste, koji su okupirali sjever zemlje, da sprovedu ofanzivu u pravcu juga.

U međuvremenu, američki predsjednik Barak Obama podržao je francusku vojnu intervenciju u Maliju u telefonskom razgovoru s predsjednikom Francuske Fransoa Olandom.

"Dvojica predsjednika osudili su prošlonedjeljni teroristički čin u Alžiru i potvrdili zajedničku privrženost borbi protiv terorizma na širem prostoru Sjeverne Afrike", saopšteno je iz Bijele kuće.

Galerija

Bonus video: