Opozicija: Bašarove snage ubile 100 ljudi u Hami

Snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu ubile su oko 100 ljudi, među kojima ima žena i djece, saopštila je opozicija, dok su SAD tražile potpunu promjenu vlasti u toj zemlji
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 15:10h

Apel američke državne sekretarke Hilari Klinton stvorio je uslove za novu diplomatsku blokadu oko Sirije, pošto su Rusija i Kina rekle da se oštro protive intervenciji i promjeni režima u toj zemlji.

Ako se potvrdi da su izvještaji o broju ubijenih u centralnoj sirijskoj provinciji Hami tačni, taj pokolj će se ubrajati među najveće od početka pobune protiv Asadovog režima prije 15 mjeseci.

"U selu Al-Kubeir ubijeno je 100 ljudi, među kojima su 20 žene, a 20 djeca", izjavio je portparol opozicionog Sirijskog nacionalnog savjeta Muhamed Sermini, optužujući režim da stoji iza tog "masakra".

I iz drugih izvora je potvrđeno da je u istoj oblasti bilo masovnog ubijanja. Među njima je i Sirijska opservatorija za ljudska prava koja tvrdi da je ubijeno 87 ljudi.

Sirijska vlada je negirala odgovornost za ovaj pokolj u saopštenju objavljenom na televiziji, prenio je AFP.

"Ono što je nekoliko medija objavilo o događajima u Al-Kubeiru apsolutno je netačno. Teroristička grupa je počinila strašni zločin u regionu Hame u kome je poginulo devet osoba. Izvještaji medija doprinose prolivanju krvi Sirijaca", navedeno je u saopštenju.

Sirijski nacionalni savjet je zbog žrtava u Hami apelovao na intenziviranje vojnih napada na Asadove snage, javio je Rojters.

U neobičnom pozivu na direktnu vojnu akciju, savjet je rekao da pobunjenička Slobodna sirijska armija treba da intenzivira akciju na ratištu kako bi se smanjio pritisak na civile koji su izloženi opsadi, granatiranju i napadima u provincijama Hama, Latakia i Homs.

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan predložiće danas formiranje međunarodne (kontakt) grupe koja bi izvršila pritisak na Asada da počne pregovore sa opozicijom o okončanju višemjesečne krize u zemlji.

Ruska armija se sprema za Siriju

Ministarstvo odbrane Rusije navodno razrađuje novi plan za djelovanje ruske armije izvan teritorije zemlje, a jedna od država gdje je moguće očekivati akciju ruskih trupa je Sirija.

Detalji plana usaglašavaju se u zajedničkom sjedištu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (OUKB) i regionalnoj antiterororističkoj strukturi Šangajske organizacije za saradnju, tvrdi dnevnik "Nezavisimaja gazeta", pozivajući se na neimenovane izvore u vojsci.

List navodi da je nezvanična potvrda ovih tvrdnji izjava generalnog sekretara OUKB Nikolaja Borđuže koji je najavio mogućnost učešća mirovnih snaga OUKB u rješavanju sirijske krize.

O intenzivnim pripremama ruskih trupa za eventualna dejstva navodno svedoči i specijalni program obuke vazdušno-desantnih trupa, specijalnih obavještajnih snaga, kopnene vojske, mornaričke pješadije i ratne mornarice.

Anonimni izvor iz Ministarstva odbrane neveo je da je za djelovanje ruskih trupa izvan zemlje, uključujući i Siriju, potrebno političko rješenje rukovodstva države, kao i odgovarajuća rezolucija UN.

Izjava Borđuže da je u "Siriji izgleda potrebno izvršiti neku operaciju da bi se uspostavio mir", kao i da se tamo vodi borba teškim naoružanjem na obije strane, navela ga je na zaključak da bi "mirovne snage tamo upale u pakao".

Redovna vježba ruske 76.desantne jedinice

Kao potvrdu da se takav scenario ozbiljno razmatra list navodi da je prije nekoliko dana vojska obavila inspekcijsku provjeru Pskovske 76. desantno jurišne divizije koja važi za jednu od najvažnijih borbenih jedinica u ruskim oružanim snagama. Ova jedinica učestvovala je u mirovnoj operaciji na Kosovu 1999. godine, u ratu u Čečeniji od 1994. godine i u ratu u Gruziji 2008. godine, a 2004. godine je postala prva jedinica ruske armije sa potpuno profesionalnim sastavom.

Prema izvorima iz vojske u eventualnim operacijama izvan teritorije Rusije mogle bi da učestvuju i specijalne jedeinice u kojima služe Čečeni sa iskustvom u mirovnim misijama u Libanu od 2006. do 2007. godine.

Za moguće akcije u Siriji navodno su već obučene specijalne snage posebne brigade marinaca Crnomorske flote koji su proljetos na brodu "Smetlivi" posjetili sirijsku luku Tartus, jedinu luku u Sredozemlju gdje ruska ratna mornarica ima pristup.

Posmatračima UN-a onemogućen pristup mjestu masakra u Siriji

Posmatrači Ujedinjenih nacija u Siriji spriječeni su danas vojnim barikadama da odu u mjesto Al-Kubeir, gdje je više desetine civila ubijeno prethodne noći, rekao je šef misije general Robert Mud.

"Posmatrači još nisu mogli da stignu do sela. Njihova misija spriječena je tako što su zaustavljeni na barikadi sirijske vojske i u nekim slučajevima su grubo potisnuti", naveo je general Mud u saopštenju.

Šef misije UN-a je dodao da su neke od patrola UN-a zaustavili civili u toj oblasti i rekli im da će bezbjednost posmatrača biti ugrožena ako uđu u selo Al-Kubeir.

On je istakao da uprkos tim izazovima posmatrači i dalje pokušavaju da stignu do sela da bi na licu mjesta ustanovili šta se dogodilo.

General Mud je izrazio zabrinutost zbog "restrikcija na kretanje članova misije" i istakao da se time ograničava njihov kapacitet da "nadziru, posmatraju i sastavljaju izvještaje".

Posmatračka misija UN nalazi se u Siriji od 15. aprila u skladu sa planom izlaska iz krize međunarodnog izaslanika Kofija Anana. Njen zadatak je da nadgleda sprovođenje prekida vatre koji se stalno krši.

Galerija

Bonus video: