Libijka tvrdila da su je Gadafijevi vojnici silovali

Nesrećnoj Iman pokušali su da pomognu okupljeni novinari, ali i oni su primili jake udarce
77 pregleda 0 komentar(a)
Iman al Obeidi, Foto: Telegraph
Iman al Obeidi, Foto: Telegraph
Ažurirano: 26.03.2011. 17:58h

Uplakana Libijka juče je uputila očajničku molbu za pomoć, upavši u jedan hotel u Tripoliju pun stranih novinara kako bi im pokazala modrice i ožiljke za koje kaže da su joj ih nanijeli pripadnici Gdafijeve milicije, javio je Rojters.

„Pogledajte šta mi je uradila Gadafijeva milicija“, vrištala je Eman al Obaidi sa suzama u očima, sklanjajući kaput da pokaže krv na butini u restoranu hotela.

Nakon što su pripadnici obezbjeđenja i osoblje hotela prijetili Obaidi i pretukli novinare koji su pokušali da je intervjuišu, konačno su je strpali u auto i odvezli.

Ova žena, kako se čini, tridesetih godina žalila se da je na jednom kontrolnom punktu u Tripoliju uhapšena jer je iz Bengazija, uporišta pobunjenika protiv Gadafijeve vlasti.

„Psovali su me i snimali. Bila sam sama. Tamo je bilo viskija. Bila sam vezana“, pričala je, plačući i pokazujući ožiljke na rukama. „Urinirali su po meni. Uvrijedili su mi čast.“

Obaidi, žena modrog lica u dugačkom crnom kaputu i papučama, kazala je da ju je tuklo i silovalo 15 muškaraca i da su je zadržali dva dana.

Njenu priču je bilo nemoguće provjeriti. Nejasno je da li je pobjegla ili su je oslobodili.

„Istražitelji su me pozvali telefonom i rekli da je bila pijana i da je moguće mentalno oboljela“, kazao je novinarima portparol vlade Musa Ibrahim.

„Provjeravamo ko je ona, da li je stvarno zlostavljana ili su to njene fantazije“.

Zamjenik ministra inostranih poslova Haled Kaim, koji je dao izjavu zajedno sa Ibrahimom, naveo je će ispitati incident. „Siguran sam da će biti tretirana po zakonu“, kazao je.

„Ničega se ne plašim. Zatvoriće me odmah poslije ovoga“, vikala je Obaidi. „Pogledajte mi lice. Pogledajte mi leđa. Cijelo tijelo mi je u modricama.“

Dok je govorila, jecajući i tresući se, hotelsko osoblje i obezbjeđenje u civilu prijetili su joj i gurali je.

U metežu je jedan radnik hotela zgrabio nož i povikao: „Izdajnice! Kako se usuđuješ to da pričaš?!“

Pretučeni novinari koji su tražili intervju

Kako je prenio Rojters, jednog stranog novinara koji je pokušao da pobjegne odatle sa kamerom kojom je snimio metež oborili su i išutirali.

Slomili su i kameru jedne zapadne televizijske ekipe.

Na kraju su Obaidi istjerali u dvorište hotela, a novinare koji su pokušali da dođu do nje su odgurali.

„Pustite me“, vikala je na jednog čovjeka iz obezbjeđenja, dok je drugi muškarac pokušavao da joj rukom zatvori usta.

Onda su je pripadnici obezbjeđenja odvukli na parking i strpali u auto, objasnivši da je vode u bolnicu.

„Vode me u zatvor“, vrištala je Obaidi, boreći se sa obezbjeđenjem.

Tripoli, najjače Gadafijevo uporište, prepun je lojalnih pripadnika milicije koji se obračunavaju sa bilo kakvim oblikom protivljenja.

Međunarodne grupe boraca za ljudska prava kažu da Gadafijevi lojalisti nameću svoju vlast hapšenjem hiljada ljudi. Libijski zvaničnici tvrde da hapse samo one koji su povezani sa naoružanim bandama ili pripadnicima Al Kaide.

Bonus video: