2010. - godina smrti i užasa

Iako je 2010. na izmaku, bilo bi bolje da je što brže zaboravimo. Prirodne katastrofe, ali i one prouzrokovane ljudskim faktorom odnijele su stotine hiljada života širom planete.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Haos na Haitiju

12. januara Haiti je pogodio snažan zemljotres magnitude sedam stupnjeva po Rihteru u kojem je poginulo između 230 i 300 hiljada stanovnika te siromašne karipske zemlje. Svijet su obišle potresne fotografije razrušenog glavnog grada Port au Princea, dramatičnog spašavanja unesrećenih, a vapaji za pomoć bivali su sve glasniji. Ipak, riječ je o jednoj od najvećih humanitarnih katstrofa opšte.

Islandski vulkan pokazao zube tehnologiji

Erupcija vulkana Ejafjalajokula 120 kilometara istočno od islandske metropole Reykjavika pokazala je na djelu svu ranjivost moderne tehnologije. Vulkanski oblak koji se nadvio nad većim djelom Europe potpuno je paralizovao vazdušni saobraćaj. Tokom erupcije erupcije vulkan je ispod izbacivati veliku količinu dima i vulkanskog pepela koji je pekrrio Stari kontinent na visini i do deset kilometara.

Nada dolazi iz Čilea

Iako su im šanse za preživljavanje bile male 33 čileanska rudara zaslužna su za ovogodišnje čudo: nakon 69 dana provedenih 700 metara ispod zemlje svi su živi izvučeni na površinu. Tok spašavanja cijeli je svijet pratio bez daha: prvi, drugi, treći… i tako sve do posljednjeg, 33. rudara spašeno je kapsulom kroz bušotinu široku 70 centimetara.

Rekordna zima za kraj godine

2010. zaključujemo rekordno hladnom zimom s isto tako rekordnom količinom snijega na sjevernoj polulopti. Talas hladnoće zahvatio je sjever SAD-a, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Rusiju... Velika količina snijega prouzrokovala je velike probleme u saobraćaju, željezničkom i vazdušnom.

Bonus video: