Ambasadoru Venecuele u SAD ukinuta viza

Američka administracija je ukinula vizu ambasadoru Venecuele u SAD, kao odgovor na odluku te zemlje da ne izda agreman američkom ambasadoru u Karakasu
0 komentar(a)
Hugo Chavez, Foto: Reuters
Hugo Chavez, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Američka administracija je ukinula vizu ambasadoru Venecuele u SAD, kao odgovor na odluku te zemlje da ne izda agreman američkom ambasadoru u Karakasu, javljaju američki mediji.

Do poništenja vize ambasadoru Bernardu Alvaresu Ereri, koji je za praznike otputovao u domovinu, došlo je odmah pošto su venecuelanske vlasti odlučile da povuku pristanak da SAD u Karakasu predstavlja ambasador Lari Palmer, prenose mediji pozivajući se na američke diplomatske izvore koji su želeli da ostanu anonimni.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner je ranije u srijedu, na pitanje da li postoji inicijativa u SAD da se uskrati gostoprimstvo ambasadoru Alvaresu, rekao da će biti posledica zbog odluke Karakasa, ali nije precizirao koje.

"Ne mogu da ulazim u detalje šta bi te posljedice mogle biti - upotrijebite maštu", rekao je Toner na konferenciji za štampu.

Alvares je već jednom, prije dvije godine, bio protjeran iz SAD, što je bila uzvratna mjera na protjerivanje američkog ambasadora iz Karakasa. Po ponovnom uspostavljanju odnosa, on se vratio u Vašington.

Venecuela odbija da ambasadoru Palmeru izda agreman jer je on, tokom saslušanja u Senatu, koji je potvrdio njegovo imenovanje, iznio kritičke opaske na račun venecuelanskih vlasti.

Bonus video: