Brazilski šef diplomatije: Neutemeljene tvrdnje o klimatskim promjenama dio ljevičarske zavjere

Veliki požari u Amazonij izazvali su veliki međunarodni odjek i kritike upućene brazilskom predsjedniku Žairu Bolsonaru zbog uništavanja šuma radi privrednog razvoja regije
993 pregleda 1 komentar(a)
Brazilski šef diplomatije Ernesto Araužo, Foto: AP
Brazilski šef diplomatije Ernesto Araužo, Foto: AP

Brazilski ministar spoljnih poslova Ernesto Araužo negirao je juče da je njegova zemlja spalila amazonske prašume i utvrdio kako su neutemeljena upozorenja oko globalnih klimatskih promjena prijetnja suverenitetu Brazila.

"Ne postoji katastrofa klimatskih promjena", izjavio je Araužo u razgovoru u fondaciji Heritidž. "Iz rasprave koja se vodila činilo se kako je svijet došao svom kraju", ocijenio je, dodavši kako je Brazil doživljen kao zemlja koja uništava planetu.

Požari u Amazoniji

Nedavni veliki požari u Amazoniji, koja se smatra važnom zaštitom od klimatskih promjena, izazvali su veliki međunarodni odjek i kritike upućene brazilskom predsjedniku Žairu Bolsonaru zbog uništavanja šuma radi privrednog razvoja regije.

Araužo je utvrdio kako nedostaje naučnih dokaza o uzrocima globalnog zagrijavanja te da zagovornici klimatskih promjena podižu uzbunu zbog političkih ciljeva, kao dio ljevičarske zavjere protiv SAD i Brazila, čiji je suverenitet ugrožen, prenosi Hina.

"Brazil nije krivac"

Kazao je kako su požari u Amazoniji ove godine bili u okvirima godišnjeg prosjeka, te da je krčenje šuma u Brazilu odgovorno za samo dva odsto globalne emisije ugljen-dioksida, dok je globalno krčenje šuma bilo odgovorno za 11 odsto ukupnih emisija ugljen-dioksida.

"Dakle, čak i ako pretpostavimo da emisije ugljen-dioksida direktno kontrolišu temperaturu, što računarski modeli ne pokazuju, Brazil nije krivac", zaključio je.

Bonus video: