Objavljena analiza gena koronavirusa, otkrila više neočekivanih nalaza

Studija je otkrila da je novi koronavirus genetski sličniji nekim drugim virusima koji su zabilježeni kod slijepih miševa nego virusu SARS-a, te da je vrlo nedavno ušao u ljudsku populaciju
12746 pregleda 5 komentar(a)
Studija otkrila više neočekivanih nalaza, Foto: AP
Studija otkrila više neočekivanih nalaza, Foto: AP

Genetska analiza novog koronavirusa 2019-nCoV pokazala je da je riječ o novom patogenu koji se razlikuje od SARS-a, te da ga treba smatrati novim ljudskim koronavirusom, uz šest poznatih od ranije.

Studija predstavljena u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa, The Lancetu, otkrila je više neočekivanih nalaza, među ostalim da je 2019-nCoV genetski sličniji nekim drugim virusima koji su zabilježeni kod slijepih miševa nego virusu SARS-a, te da je vrlo nedavno ušao u ljudsku populaciju.

Treba hitno otkriti važnu misteriju - posrednika

Autori, između ostalog, tvrde da slijepi miševi nisu direktno zarazili ljude, već je posrednik neka druga životinja koja se vjerovatno prodavala na pijaci u Vuhanu. To pak znači, ističu, da bi što hitnije trebalo otkriti o kojoj je životinji riječ kako bi se bolje razumjela dalja evolucija, prilagođavanje i širenje virusa. To bi trebalo da olakša i ubrza razvoj ljekova, tretmana i vakcina koje bi eventualno mogle spasiti milione života širom svijeta. Rješenje ove misterije takođe je važno za sprječavanje budućih prelazaka koronavirusa sa životinja na ljude, prenosi Indeks.

U novom istraživanju pomoću sekvenciranja nove generacije (NGS) istražena je genetička struktura virusa, njegov izvor, kao i genetička povezanost sa sličnim virusima.

U radu je ukupno analizirano devet uzoraka koji su dobijeni od oboljelih kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa 2019-nCoV.

Naučnike je iznenadilo to što su rezultati utvrdili da se sve istražene sekvence međusobno podudaraju u postotku većem od 99,98 odsto, što sugeriše da se virus tek nedavno infiltrirao u ljudsku populaciju i to najvjerovatnije s jedne lokacije.

"Nevjerovatno je da su sekvence 2019-nCoV od različitih pacijenata gotovo identične. Ovaj nalaz sugeriše da je 2019-nCoV nastao iz jednog izvora u vrlo kratkom roku i da je otkriven relativno brzo. Međutim, kako se virus bude prenosio na više pojedinaca, biće potreban stalan nadzor nastalih mutacija", komentarisao je jedan od vodećih autora studije, profesor Weifeng Shi iz Laboratorije za etiologiju i epidemiologiju ranih zaraznih bolesti na Univerzitetu Shandong u Kini.

Sličniji virusima kod slijepih miševa nego SARS-u

Rezultati, između ostalog, pokazuju da se genom virusa 2019-nCoV oko 88% podudara sa dva koronavirusima koji se prenose među slijepim miševima (bat-SL-CoVZC45 i bat-SL-CoVZXC21) koji su prvi put identifikovani 2018. u Istočnoj Kini.

Istražujući protein šiljka virusa (S) kojim se on veže za ljudske ćelije, autori su otkrili da 2019-nCoV i SARS imaju slične strukture, uprkos nekim malim razlikama. Zbog toga sugerišu da bi 2019-nCoV mogao koristiti ista molekularna vrata za ulazak u ćelije kao i SARS (receptor zvan ACE2), ali napominju da će ta pretpostavka zahtijevati potvrdu.

Razotkrivanje ovog mehanizma važno je za razvoj antiviralnih ljekova kojima se taj ulazak može otežati ili blokirati.

Bonus video: