VIDEO Širom SAD demonstranti ruše spomenike Konfederaciji

Demonstranti protiv rasizma u Portsmutu, u državi Virdžiniji, obezglavili su, a zatim i srušili statuu koja je bila dio spomenika Konfederaciji američkih država, međunarodno nepriznate konfederacije iz 19. vijeka, koju je osnovalo šest od ukupno sedam južnjačkih robovlasničkih država koje su proglasile otcjepljenje od SAD

4622 pregleda 4 komentar(a)
Policija pored oborene statue, Foto: AP
Policija pored oborene statue, Foto: AP

Širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i drugih država u svijetu, održavaju se protesti povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, tokom policijskog hapšenja u SAD, 25. maja u Mineapolisu, nakon intervencije bijelog policajca koji je gotovo devet minuta držao koljeno na njegovom vratu uprkos povicima da ne može da diše.

Tokom protesta demonstranti ruše spomenike istorijskih ličnosti koje su bile povezane sa robovlasništvom ili rasizmom.

Demonstranti protiv rasizma u Portsmutu, u državi Virdžiniji, obezglavili su, a zatim i srušili statuu koja je bila dio spomenika Konfederaciji američkih država, međunarodno nepriznate konfederacije iz 19. vijeka, koju je osnovalo šest od ukupno sedam južnjačkih robovlasničkih država koje su proglasile otcjepljenje od SAD.

Kada je kip padao, jedan demonstrant je udaren u glavu, zbog čega je izgubio svijest i prebačen je u bolnicu.

Spomenik se nalazi na mjestu gdje su robovi bili kažnjavani i bičevani.

U Ričmondu je oborena statua konfederacijskog predsjednika Džefersona Dejvisa, koja se nalazila u Aveniji spomenika.

Statua u bivšoj prijestonici Konfedercije je, nakon što je srušena, stajala na raskrsnici, prenose mediji.

Grupa demonstranta srušila je i statuu Kristofera Kolumba u Sen Polu, u Minesoti.

Bronzani kip je sa granitnog postolja oborilo nekoliko desetina ljudi, koje je predvodio američki aktivista, pripadnik domorodačkog naroda Amerike, Indijanaca, koji su se dugo bunili zbog odavanja počasti Kolubmu, rekavši da je njegov pohod na Ameriku vodio do kolonizacije i genocida nad njihovim precima.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nensi Pelosi poslala je pismo kongresnom panelu koji je zadužen za kolekciju statua na Kapitolu da ukolni 11 kipova konfederacijskih vojnika i zvaničnika, za koje je rekla da "odaju počast mržnji, ne nasljeđu".

Nazvavši dvorane Kongresa "srcem naše demokratije", rekla je da bi statue trebale predstavljati "najveće ideale Amerikanaca", a ne ljude koji su "zagovarali zvjerstvo i varvarizam da postignu rasističke ciljeve".

Bonus video: