SAD i Rusija nastavljaju razgovore o Novom START-u bez Kine

Moskva tvrdi da bi se SAD i Rusija prvo trebalo da se usredsrede na dogovor o produženju sporazuma na pet godina

3801 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pregovori SAD i Rusije o produženju posljednjeg nuklearnog sporazuma mogli bi biti dovedeni u pitanje usljed insistiranja administracije predsjednika Donalda Trampa da razgovori i obaveze uključe i Kinu koja to čvrsto odbacuje, čime bi svijet mogao ostati bez ograničenja u kontroli nuklearnog naoružanja, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Američki i ruski pregovarači zaključili su u Beču krug pregovora o kontroli nuklearnog naoružanja čiji je cilj stvaranje novog sporazuma koji će zamijeniti sporazum Novi START koji ističe u februaru, piše Asošiejtid pres.

Sporazum Novi START sklopljen 2010. nameće ograničenja u broju američkih i ruskih nuklearnih bojevih glava i bacača i to je, kako navodi AP, posljednji pakt dvije zemlje o nuklearnom naoružanju nakon što su SAD prošle godine raskinule sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Rusijom.

Američki pregovarač Maršal Bilingsli rekao je novinarima u utorak da je dan "maratonskih rasprava na visokom nivou" završen prethodne večeri i da je bio dovoljno produktivan da se zaključi osnivanjem nekoliko tehničkih radnih grupa koje će dublje istražiti probleme s idejom utiranja puta za drugi krug razgovora krajem jula ili početkom avgusta.

On je kazao da je Kina odbila američki poziv da učestvuje u razgovorima u Beču, ali da se nada da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Peking da učestvuje u budućnosti. Rusija, čija se delegacija vratila kući u ponedjeljak uveče, nije imala prigovor na to da li bi Kina trebalo da bude uključena u razgovore, ali je, dodaje AP, takođe željela da se uključe zapadnoevropske nuklearne sile Velika Britanija i Francuska.

Glavni američki pregovarač o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom prozvao je Kinu zbog odbijanja da učestvuje sastanku u Beču, postavljajući sliku kineskih zastava na prazna mjesta oko pregovaračkog stola, što je Peking odbacio kao "umjetnički performans", navodi Rojters.

Bilingsli je na Tviteru naveo "Kina se ne pojavljuje" i dodao da Peking nastavlja da se krije iza "Velikog zida tajni" zbog svog nuklearnog osnaživanja.

Generalni direktor odjeljenja za kontrolu oružja u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova je odgovorio: "Kakav čudan prizor! Slika kineskih nacionalnih zastava na pregovaračkom stolu bez kineskog pristanka!", dok je kineska misija pri Ujedinjenim nacijama odgovorila komentarom "Američki umjetnički performans?".

Rusija i Kina kritikovale su SAD pošto je američki glavni pregovarač pokušao da osramoti Peking objavom fotografije praznih stolica za delegate koji nisu imali zakazano prisustvovanje razgovorima, piše Blumberg.

Trampova administracija tvrdi da bi svaki novi sporazum trebalo da uključi Kinu, što Peking odbija, dok Rusija optužuje SAD da pokušavaju da iskoriste to pitanje kao izgovor da se "zakopa" ugovor Novi START.

Moskva tvrdi da bi se SAD i Rusija prvo trebalo da se usredsrede na dogovor o produženju sporazuma na pet godina.

Ranije ovog mjeseca Kina je ponovila da nema namjeru da učestvuje u razgovorima s Rusijom i SAD o kontroli nuklearnog naoružanja jer "još nije pravi trenutak", ističe evropski televizijski kanal Juronjuz.

Procjenjuje se, dodaje Juronjuz, da je kineski nuklearni arsenal značajno manji u odnosu na američki i ruski, a Peking kaže da su te dvije zemlje prvenstveno odgovorne za razoružavanje.

Devet zemalja širom svijeta imaju zalihe nuklearnih bojevih glava, a prema Federaciji američkih naučnika, Rusija i SAD zajedno posjeduju oko 91 odsto svih nuklearnih bojevih glava.

Rat na Tviteru između američkih i kineskih zvaničnika nije dobar za Trampov cilj da izradi novi sporazum koji bi ograničio sve ruske, kineske i američke nuklearne bojeve glave, ukazuje Volstrit džurnal.

Kinesko odbijanje da se pridruži razgovorima u Beču nije iznenađenje, ističe list, dodajući da je Peking u više navrata tvrdio da je njegov nuklearni arsenal daleko manji od američkog i ruskog. Ali, Trampova administracija tvrdi da će se kineski skromni arsenal barem udvostručiti u sljedećoj deceniji i da je vrijeme da Peking dođe za pregovarački sto.

Sporazum Novi START se može nastaviti do pet godina obostranim pristankom, što je uoči bečkog sastanka zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nazvao "ispravnim i logičnim".

Tramp, međutim, nije rekao da li je spreman da produži sporazum i neki konzervativni američki analitičari tvrde da Vašington to ne bi smio da uradi, osim ako Moskva ne signalizira da je spremna da u budući sporazum uključi taktičko nuklearno oružje.

SAD i Rusija su nastavili razgovore o svojim nuklearnim arsenalima poslije više od godinu dana uz neizvjesnost da li je Tramp u posljednja četiri mjeseca prije izbora zainteresovan za spas kontrole naoružanja, ukazuje Gardijan.

Američki saveznici lobiraju da Trampova administracija pristane na produženje ugovora uz podsticanje Kine da se pridruži širim pregovorima o kontroli oružja. Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je spreman da produži dogovor, ali Trampova administracija tek treba da donese konačnu odluku.

Američki zvaničnici rekli su da žele širi sporazum Novi START koji će obuhvatiti nestrateško naoružanje i još strožu provjeru, kao i učešće Kine. Ali, naglašava Gardijan, za sve takve izmjene potrebni su mjeseci, ako ne i godine.

U slučaju prestanka važenja sporazuma Novi START jasno je da prvi put u gotovo pola vijeka neće preostati nijedno dogovoreno ograničenje u pogledu širenja nuklearnog oružja, zaključuje list.

Bonus video: