Tramp o "bijesnoj rulji", "kampanji za brisanje istorije", Lakote: On mrzi Indijance

Tramp je rekao da spomenik Maunt Rašmor "nikada neće biti oskrnavljen i da heroji koje predstavlja nikada neće biti uništeni"

11133 pregleda 6 komentar(a)
Tramp gleda kako avioni američke mornarice nadlijeću Maunt Rašmor, Foto: AP
Tramp gleda kako avioni američke mornarice nadlijeću Maunt Rašmor, Foto: AP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp uputio je sinoć, uoči Dana nezavisnosti u SAD, apel nezadovoljnim bijelim glasačima četiri mjeseca pred izbore i optužio demonstrante koji se bore protiv rasizma da vode "nemilosrdnu kampanju brisanja američke istorije''.

Protesti su "nemilosrdna kampanja za brisanje naše istorije, klevetu naših heroja, brisanje naših vrijednosti i indoktrinaciju naše djece", rekao je Tramp.

"Nećemo biti ućutkani", poručio je američki predsjednik kod Maunt Rašmora, gdje je priređen i vatromet.

foto: AP

Tramp je one koji su skrnavili spomenike lidera Konfederacije nazvao "bijesnom ruljom".

Starosjedioci Amerike bijesni su otkako je predsjednik najavio vatromet u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti, spomeniku na zemlji za koju smatraju da je im je ukradena prije više od jednog vijeka.

Tramp je rekao da spomenik Maunt Rašmor "nikada neće biti oskrnavljen i da heroji koje predstavlja nikada neće biti uništeni".

Kako piše Glas Amerike, starosjedioci su doveli u pitanje i tajming događaja, jer osim što se održava u trenutku kada se Amerikanci bore protiv rasizma i policijske brutalnosti, održava se i u trenutku kada se plemena bore protiv širenja koronavirusa.

"On mrzi Indijance... Nema drugog razloga da dođe ovdje", kaže za Trampa stanovnik Sikangu Lakote, čiji su preci pripadali plemenu Lumi.

Sa njim se slaže mještanin Fil Tu Igl, koji je izvršni direktor Vijeća za dogovor, koje radi na tome da se priznaju prava Sedam vatrenih vijeća - istorijske konfederacije plemena koja polažu prava na Crna brda.

"Za mene, Maunt Rašmor je simbol etničkog čišćenja, prisilne asimilacije i krađe naše teritorije. Tramp nas samo podsjeća kako se nastavlja genocid nad našim narodom", kaže Tu Igl.

Nacionalni spomenik Maunt Rašmor je isklesan u stijeni.

Maunt Rašmor
Maunt Rašmorfoto: AP

Prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD.

Bonus video: