SAD: Broj oboljelih od koronavirusa prešao tri miliona

Od početka epidemije umrlo je 132.761 od ukupno 3.014.033 zaraženih

5128 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa Floride, Foto: Beta/AP
Detalj sa Floride, Foto: Beta/AP

Broj oboljelih od koronavirusa u SAD, prema podacima sa sajta "Worldometers", sada je preko tri miliona.

Od početka epidemije umrlo je 132.761 od ukupno 3.014.033 zaraženih.

Još poćetkom epidemije ranije vodeći epidemiolog u SAD Entoni Fauči rekao je da će milioni Amerikanaca biti zaraženi, kao i da će umrijeti između 100.000 i 200.000 ljudi. Komentarišući tu izjavu, Tramp je rekao da će, ukoliko broj žrtava bude manji od 100.000, to značiti da je "urađen dobar posao"

Tramp je od početka epidemije odbijao da prihvati kao istinito mišljenje stručnjaka o posljedicama koje koronavirus može imati, a sam virus nazivao je "kineskim viursom".

Mediji često podsjećaju i na njegovu izjavu da će "virus jednog dana nestati kao nekim čudom".

Kasnije je ipak tvrdio da je oduvijek znao da je ovo pandemija.

"Osetio sam da je to pandemija mnogo prije nego što je proglašena pandemija. Oduvijek sam smatrao da je to veoma ozbiljna stvar", govorio je, a sa druge strane, Tramp je tvrdio i da niko nije znao da će izbiti pandemija.

Prema pisanju lista "Politiko", Savjet za nacionalnu bezbednost razradio je za vrijeme vladavine Baraka Obame "spisak scenarija za borbu protiv pandemije", koji obuhvata savjete za praćenje novih virusa, efikasno sprovođenje testiranja i ukazuje na neophodnost da se naprave zalihe za slučaj opasnosti. "Politiko" navodi da je Trampova adminsitracija obaviještena o tome kad su preuzeli vlasti, ali da je spisak scenarija "bačen u fioku".

Međutim, vanredno stanje u SAD proglašeno je tek 13. marta.

Već sredinom aprila odlučio je da SAD privremeno prestanu da finansiraju Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog njenog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa.

Bonus video: