UN upozorile da se u Libanu situacija otima kontroli

Finansijska kriza potiče iz decenija sistematske korupcije i lošeg upravljanja vladajuće libanske elite

2628 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Libanu, gdje vlada najgora ekonomska kriza u njenoj istoriji, situacija se "brzo otima kontroli", upozorila je danas visoka komesarka UN za ljudska prava, Mišel Bašle (Michelle Bachelet).

Prema njenim riječima, najugroženijim Libancima prijeti "da umru od gladi" zbog krize, i dodala da međunarodna zajednica mora odmah da reaguje.

Mišel Bašle je uputila poziv vladi Libana i političkim strankama da odmah sprovedu reforme i zadovolje osnovne potrebe stanovništva, kao što su hrana, električna energije, zdravstvo i obrazovanje.

"Ekonomska kriza, dodatno pogoršana epidemijom koronavirusa, pogodila je čitavo društvo. Mnogi su izgubili posao, a neki su potrošili ušteđeni novac i izgubili svoje domove", rekla je ona i dodala da u takvim situacijama, najsiromašniji i najugroženiji najviše pate.

Finansijska kriza potiče iz decenija sistematske korupcije i lošeg upravljanja vladajuće libanske elite za koju kritičari kažu da odbija reforme uprkos protestima širom zemlje koji su izbili u oktobru prošle godine i ekonomije čije se stanje stalno pogoršava.

Među ugroženima su i izbjeglice, pretežno iz Sirije, kao i radnici imigranti koji su izgubili posao.

Bonus video: