Eskalirao sukob Jermenije i Azerbejdžana, 13 poginulih u dva dana

Dva susjeda na jugu Kavkaza su još od rata 1994. u sukobu, povremeno oružanom, uz žrtve, oko Nagorno-Karabaha - otcijepljenog regiona Azerbejdžana koji kontrolišu jermenske snage, a zastali su pokušaji međunarodnog posredovanja da se problem riješi

11867 pregleda 33 reakcija 11 komentar(a)
Dim se podiže nakon eksplozija nastale granatiranjem od strane jermenskih snaga, Foto: AP
Dim se podiže nakon eksplozija nastale granatiranjem od strane jermenskih snaga, Foto: AP

Sukob između jermenskih i azerbejdžanskih snaga eskalirao je, a Azerbejdžan je danas saopštio da je još sedmoro njegovih vojnika ubijeno, dok je Jermenija izgubila dva vojna lica.

Razmirice na spornoj granici između dva naroda u južnom dijelu Kavkaza počele su u nedjelju.

Novi gubici azerbejdžanskih snaga dovode do broja od 11 poginulih u posljednja dva dana, dok je Jermenija ranije prijavila petoro povrijeđenih uz još dva poginula vojnika danas.

Dva susjeda na jugu Kavkaza su još od rata 1994. u sukobu, povremeno oružanom, uz žrtve, oko Nagorno-Karabaha - otcijepljenog regiona Azerbejdžana koji kontrolišu jermenske snage, a zastali su pokušaji međunarodnog posredovanja da se problem riješi.

Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske koja ima bliske veze s Azerbejdžanom, ponudio je podršku i osudio Jermeniju, a Ministarstvo spoljnih poslova Rusije koja ima bliske veze sa obje strane i ranije je pregovarala s njima u okviru OEBS-a, izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog sukoba.

Visoki predstavnik EU za Južni Kavkaz Toivo Klar najavio je mogućnost ponovnog posredovanja OEBS-a.

Bonus video: