UN: Države mogu ograničiti proteste zbog korone, ali to ne smiju zloupotrebljavati

Dokument UN-a postavlja smjernice za proteste u vrijeme pandemije, a od država traži da iznesu neoborive razloge za ograničenja skupova

3561 pregleda 4 komentar(a)
Sa jednog od protesta u Vašingtonu, Foto: AP Photo
Sa jednog od protesta u Vašingtonu, Foto: AP Photo

Vlade imaju pravo iz opravdanih razloga ograničiti proteste u interesu javnog zdravlja, objavio je Odbor za ljudska prava Ujedinjenih nacija, u vrijeme kada aktivnosti pokreta Black Lives Matter i drugih protivrječe mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

Taj novi dokument postavlja smjernice za proteste u vrijeme pandemije, a od država traži da iznesu neoborive razloge za ograničenja skupova, navodi se.

Pravno tumačenje zbog rupe u međunarodnim zakonima

Odbor je time dao pravno tumačenje s obzirom na to da je postojala rupa u međunarodnim propisima prije izbijanja pandemije, prenosi Hina.

Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima koji su potpisale 173 zemlje, među njima Sjedinjene Države i Kina, dopuštao je ograničenja na pravo mirnog okupljanja u slučaju opasnosti po javno zdravlje, a novi dokument zvan "opšta opaska" to i potvrđuje.

"Zaštita iz javno-zdravstvenih razloga može izuzetno dopustiti ograničenja, na primjer u slučaju zarazne bolesti, kada je okupljanje opasno", navodi se.

Naglasak na oprezu od zloupotrebe

Međutim, autor Kristof Hejns izuzetno se trudio naglasiti da se ti razlozi ne bi smjeli koristiti za neopravdano ograničavanje demonstracija.

"Taj razlog ograničenja ne bi se smio zloupotrijebiti kao izgovor za ućutkivanje protesta i opozicije", rekao je. Po njegovom mišljenju, vlade bi tako mogle ograničiti broj demonstranata na javnom mjestu i time omogućiti održavanje fizičkog razmaka.

U sažetku stoji da države imaju obavezu "ne zabranjivati, ograničavati, blokirati ili remetiti okupljanja bez opravdanih razloga".

Zakonsko tumačenje "postavlja propise ne samo demonstrantima, nego i policiji", kaže Hejns.

Maske dozvoljene

U pogledu maski kojima demonstranti kriju svoj identitet, kao u slučaju prodemokratskih demonstranata u Hongkongu, izvještaj UN-a im daje za pravo i oni ih i nadalje smiju nositi.

U tekstu se dalje kaže da se vlade "ne smiju pretjerano" pozivati na javni red, a što je jedno od opravdanja kojima se služe za ograničavanje okupljanja.

Na pitanje je li državni propis o nošenju maske toekom pandemije kršenje ljudskih prava, Hejns je za Rojters odgovorio: "Razumljivo je i prihvatljivo iz zdravstvenih razloga ograničiti vaša prava."

Ipak, ti komentari o maskama u slučaju covida-19 nisu dio službenog izvještaja.

UN-ov Odbor za ljudska prava ima 18 članova i nema ovllašćenja da nametne propise državama, ali nadzire sprovođenje po državama članicama i može ih prozivati zbog nepoštovanja.

Bonus video: