Sve veći broj požara u brazilskoj Amazoniji

Amazonija je najveća svjetska prašuma i naučnici upozoravaju da je ključna odbrana protiv klimatskih promjena jer apsorbuje gasove odgovorne za efekat staklene bašte

4127 pregleda 0 komentar(a)
Samo u četvrtak sateliti snimili 1.007 požara u Amazoniji, Foto: Reuters
Samo u četvrtak sateliti snimili 1.007 požara u Amazoniji, Foto: Reuters

Uprkos mjerama, broj požara u brazilskoj amazonskoj regiji i dalje raste, prema zvaničnim podacima objavljenim za vikend.

U devet brazilskih država koje se graniče sa amazonskim bazenom, broj požara porastao je za više od 20 odsto u julu u poređenju s istim mjesecom prošle godine, a te podatke objavio je nacionalni institut za istraživanje svemira Inpe.

Institut navodi da je u julu ove godine registrovano 6.804 požara, u poređenju s 5.318 u julu prošle godine. Zvaničnici se boje da bi 2020. mogla biti još i gora za prašume u Brazilu.

Samo u četvrtak sateliti su snimili 1.007 požara u Amazoniji, što brazilski Grinpis naziva negativnim 15-godišnjim rekordom za dan u julu, prenosi agencija Hina.

Aktivista Grinpisa Romulo Batista rekao je da zabrana spaljivanja rastinja zvaničnom uredbom neće funkcionirati sve dok ne bude pojačan nadzor u tom polju.

Sredinom jula ministar za zaštitu životne okoline Rikardo Sales i predsjednik Žair Bolsonaro zabranili su spaljivanje rastinja u amazonskoj regiji i u Pantanalu, najvećem močvarnom području na svijetu, na 120 dana.

Desničarski populista Bolsonaro podržava ekonomsko iskorišćavanje Amazonije. Žestoko je kritikovan zbog razornih požara u Amazoniji prošle godine.

Optužuju ga da prihvata razaranja radi otvaranja novih područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Amazonija je najveća svjetska prašuma i naučnici upozoravaju da je ključna odbrana protiv klimatskih promjena jer apsorbuje gasove odgovorne za efekat staklene bašte.

Bonus video: