Bejrut, dan posle: Nema mjesta u bolnicama, zaliha žitarica ostalo za manje od mjesec

Ispod ruševina vade se žrtve, a u bolnicama više nema mjesta za sve povrijeđene

71921 pregleda 209 reakcija 24 komentar(a)
Bejrut, Foto: Reuters
Bejrut, Foto: Reuters

Liban ima rezervi žitarica za manje od mjesec dana nakon što je eksplozija raznijela glavni silos te države, kazao je ministar ekonomije te zemlje Raoul Nehme.

"Trenutno tražimo prostore za skladištenja", kazao je Nehme i dodao da Libanu treba da obezbjedi rezervi za barem tri mjeseca kako bi se spriječila glad.

Glavni ulaz u luku je blokiran pa to otežava dostavu hrane za državu koja ima više od šest miliona ljudi.

U Bejrutu dan poslije eksplozije koja je raznijela luku još je vidljiv dim.

Ispod ruševina vade se žrtve, a u bolnicama više nema mjesta za sve povrijeđene.

Prema rečima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povrijeđenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.

Dio grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema njemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osjetio dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, prenosi AP.

Snažne signale od eksplozije u Bejrutu detektovale su i stanice Mađunarodnog sistema za nadzora sprovođenja Sporazuma o zabrani nuklearnih testova u Tunisu i Njemačkoj.

Vrhovni savjet odbrane Libana proglasio je sinoć glavni grad Bejrut gradom pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u prijestonici, nakon snažne eksplozije izazvane amonijakom u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, a povrijeđeno više od 4.000.

Bonus video: