Stop za američke kruzere: Neće ploviti do kraja oktobra zbog koronavirusa

Međunarodno udruženje za krstarenja (Cruise Lines International Association - CLIA) koje predstavlja preko 50 kompanija i 95 odsto kapaciteta kruzera koji plove na okeanima, saopštila je danas da ukoliko se promijene uslovi u SAD da će razmotriti dozvoljavanje kraćih plovidbi

9029 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Američka industrija krstarenja produžila je prekid operacija do kraja oktobra zbog novog izbijanja klastera zaraze koronavirusa na brodovima na moru.

Međunarodno udruženje za krstarenja (Cruise Lines International Association - CLIA) koje predstavlja preko 50 kompanija i 95 odsto kapaciteta kruzera koji plove na okeanima, saopštila je danas da ukoliko se promijene uslovi u SAD da će razmotriti dozvoljavanje kraćih plovidbi.

Naređenje o zabrani plovidbe u američkim vodama koje je prvobitno izdao američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u martu produžen je do 30 septembra.

Međunarodno udruženje kruzera produžilo je dva puta suspenziju putovanja.

Norveška kompanija za krstarenja zaustavila je sva putovanja i u ponedjeljak se izvinila kada je izbila infekcija na jednom brodu i zaraženo je najmanje pet putnika i 36 članova posade.

Zdravstvene vlasti strahuju da je brod možda proširio virus u desetinama gradova i sela duž zapadne obale Norveške.

Kompanija Hurtigruten koja je bila među prvima koja je ponovo počela da plovi u junu, nudeći putovanja u Norevešku i Njemačku.

Pozitivni testovi na koronavirus prijavljeni su ove nedjelje na kruzerima u Italiji i Tahitiju.

Rizik infekcije na kruzeru je povećan zbog skučenog prostora.

Između marta i jula bilo je prijavljeno 2.973 slučajeva Kovida-19 ili bolesti koja liči na to na brodovima u američkim vodama, prema navodima američkog CDC-ija.

Sa 10. julom bilo je još 14.702 članova posade na 67 brodova.

"Rojal Karibian Grup" i "Norvidžan kruz lajn", obje bazirane na Floridi rade zajedno sa panelom zdravstvenih stručnjaka da razviju planove za sprečavanje i liječenje Kovida-19 na moru.

Detalji se očekuju kasnije ovog mjeseca.

Industrija krstarenja je jako teško pogođena pandemijom.

Svaki dan kada brodovi ostaju neaktivni košta 110 miliona dolara u ekonomskoj aktivnosti, prema CLIA.

Američke države koje se oslanjaju na industriju kruzera kao što su Florida, Teksas i Aljaska, su posebno teško pogođene.

Bonus video: