UN kaže da će povećati pomoć Libanu poslije eksplozije

Očekuju da će šteta nanijeta luci znatno pogoršati ekonomsku situaciju i situaciju sa hranom u Libanu

1848 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

UN su javile da povećavaju hitnu pomoć Libanu poslije eksplozije koja je razorila Bejrut i pozivaju međunarodnu zajednicu da stane uz libanski narod koji je velikodušno primio hiljade palestinskih i sirijskih izbjeglica godinama.

Zamjenik portparola UN, Farhan Hak, rekao je danas da je među hiljadama povrijeđenih u eksploziji u luci u Bejrutu preko 100 zaposlenih u UN i njihovih članova porodice, a da su među preko 100 poginulih dva člana porodice službenika UN.

On je rekao da su 22 člana mirovnih snaga UN u Libanu među povrijeđenim. Jedan od brodova UN pomorskih snaga koji je bio usidren u luci je oštećen, a mirovnjaci koji su bili na njemu su povrijeđeni, "neki od kojih ozbiljno".

"Očekujemo da će šteta nanijeta luci znatno pogoršati ekonomsku situaciju i situaciju sa hranom u Libanu koji uvozi oko 80-85 odsto svoje hrane", rekao je Hak.

Humanitarna kancelarija UN takođe očekuje da će to uticati na sposobnost UN da dostavi pomoć Siriji zato što je luka u Bejrutu korišćena za slanje pomoći u tu zemlju.

Mirovnjaci UN i zaposleni u toj organizaciji u Libanu pomažu u hitnom odgovoru i stručnjaci su na putu da pomognu operacije spasavanja i potrage, da sprovedu brze procjene situacije na terenu i pomognu da se koordinišu aktivnosti, rekao je Hak.

Glavni prioritet UN je da se pomogne postojećim bolnicama, a Svjetska zdravstvena organizacija radi blisko sa libanskim ministarstvom zdravlja da procijeni bolničke kapacitete u Bejrutu, njihovu funkcionalnost i potrebe za dodatnu podršku, posebno u jeku pandemije kovida-19, dodao je on.

Rekao je da se takođe procjenjuju humanitarne potrebe i potebe za smještajem poslije eksplozije, kao i da UN razmatraju sve opcije da nađu način da se pruži finansijska pomoć potrebna za tekuće operacije.

"Obzirom na obim štete izgleda da će biti potrebe za dodatnom međunarodnom pomoći Libanu", rekao je.

Bonus video: