Ubistvo Flojda snimljeno policijskim kamerama (uznemirujuće)

Video je snimljen sa kamera na uniformama službenika Tomasa Lejna i Aleksandra Kuenga, koji su 25. maja učestvovali u hapšenju Flojda

18575 pregleda 35 reakcija 33 komentar(a)
Flojd, Foto: Screenshot/Youtube
Flojd, Foto: Screenshot/Youtube

Skoro 11 nedjelja nakon smrti Džordža Flojda tokom hapšenja u Mineapolisu, okružni sud u Minesoti prvi put je objavio snimke zabilježene kamerom na uniformi policajaca.

Video je snimljen sa kamera na uniformama službenika Tomasa Lejna i Aleksandra Kuenga, koji su 25. maja učestvovali u hapšenju Flojda.

Kamera trećeg policajca, Dereka Šovina, koji je držao koljeno na Flojdovom vratu gotovo devet minuta, ispala je tokom hapšenja i njegovi snimci nisu objavljeni, prenosi Nova.

Snimak je dug sat vremena i zabilježile su ga kamere policajaca Tomasa Lejna i Aleksandera Kuenga, koji su optuženi za saučesništvo, a prvi su se pojavili na mjestu incidenta, po pozivu vlasnika radnje kome je Flojd navodno htio da plati lažnom novčanicom od 20 dolara.

Policajci prvo razgovaraju sa prodavcem, a onda odlaze do Flojda koji sedi u automobilu.

Na snimku se vidi kako policajac Lejn povlači pištolj pošto Flojd nije istog trenutka podigao ruke.

Flojd izgleda kao da plače i u jednom trenutku spušta glavu na volan.

“Molim te, nemoj me upucati, čovječe”, izgovorio je Flojd kroz suze. „Izgubio sam majku, čovječe. Tako mi je žao.”

U snimku se čuje kako Flojd kaže policajcima da se ne opire, već da je klaustrofobičan i da je zaražen koronavirusom.

Policajci ga izvlače iz automobila, stavljaju mu lisice na ruke i pokušavaju da ga uguraju u patrolno vozilo. On počinje da se opire u patrolnom vozilu i da govori kako ne može da diše, a potom ga policajci izvlače i on završava na zemlji.

Potom se više puta čuje kako Flojd zapomaže da ne može da diše, a video se završava dolaskom hitne pomoći koja pokušava da reanimira onesvešćenog Flojda.

Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je od “gušenja usljed dugotrajnog pritiska”, pokazali su rezultati nezavisne odbukcije.

Obdukcija je otkrila da je usled pritiska na Flojdova leđa i vrat došlo do prekida dotoka krvi u njegov mozak, usljed čega je preminuo.

Dok je Šovin optužen za ubistvo drugog stepena, trojica ostalih policajaca, Aleksander Kueng, Tu Tao i Tomas Lejn, optuženi su za pomaganje i podstakivanje na ubistvo.

Sva četvorica dobila su otkaz nakon incidenta koji je uzburkao cio svijet.

Flojdovo ubistvo je inspirisalo ljude svih rasa da marširaju ulicama i kleče, da uzvikuju da su “životi crnaca važni” i da se okupljaju u stotinama gradova u čitavom svijetu.

Iako su mnogi protesti u SAD ostali mirni, došlo je do izbijanja nasilja i pljački kako su nemiri počeli da šire zemljom.

U Mineapolisu su demonstranti čak spalili policijsku stanicu poslije Flojdove smrti.

Bonus video: