Ljekari: Trampova vožnja oko bolnice ugrozila zdravlje drugih

Tramp je u nedjelju veče snimljen kako sa zadnjeg sjedišta crnog automobila, s maskom na licu, maše okupljenima ispred vojne bolnice Volter Rid u predgrađu Vašingtona. Za vrijeme vožnje s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe

6653 pregleda 0 komentar(a)
Tramp na zadnjem sjedištu vozila, Foto: AP Photo
Tramp na zadnjem sjedištu vozila, Foto: AP Photo

Kratki izlazak američkog predsjednika Donalda Trampa iz bolnice u kojoj se liječi od Kovida-19 kako bi iz automobila mahnuo okupljenim pristalicama izazvao je brojna upozorenja i kritike da je zbog političkih bodova ugrozio zdravlje drugih.

Tramp je u nedjelju veče snimljen kako sa zadnjeg sjedišta crnog automobila, s maskom na licu, maše okupljenima ispred vojne bolnice Volter Rid u predgrađu Vašingtona. Za vrijeme vožnje s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe.

Pacijenti kod kojih se utvrdi zaraza koronavirusom uglavnom moraju ostati 14 dana u karantinu, koliko je uobičajeno vrijeme inkubacije za koronavirus, kako ne bi zarazili druge osobe. Tramp je pozitivan test na koronavirus dobio u četvrtak, ali tek u petak ujutro je saopšteno da je zaražen.

Neposredno prije izlaska iz bolnice Tramp je na Tviteru objavio video u kojem kaže da priprema "malo iznenađenje za velike patriote koji su se okupili na ulici", prenosi Hina.

Portparol Bijele kuće Džad Dir je Trampov izlazak iz bolnice opisao kao "kratku vožnju u motoriziranoj povorci kako bi mahnuo pristalicama" i dodao da se Tramp vrlo brzo vratio u bolnički apartman.

Dir je istakao da su "preduzete prikladne mjere opreza" prije vožnje kako bi se zaštitili predsjednik i oni koji ga podupiru. "Potez je odobrio ljekarski tim", dodao je.

Ubrzo su uslijedile kritike, među kojima je i ona ljekara iz bolnice Volter Rid.

"Svaka osoba u automobilu tokom te potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje sada mora na 14 dana u karantin", napisao je na Tviteru Džejms Fillips, ljekar i profesor hitne medicine na Univerzitetu Džordž Vašington. "Mogli bi se razboljeti. Mogli bi umrijeti. Zbog političke predstave."

Senator Brajan Šac, demokrata s Havaja, dodao je da "moli za zdravlje pripadnika tajne službe koji su bili u Trampovoj pratnji: njima je jasno da je rizik dio njihovog posla, samo što ne bi trebalo da budu dovedeni u situaciju da moraju razmišljati da im opasnost prijeti od osobe koju štite".

Bilo je i poruka podrške, pa je tako republikanac Greg Abot, guverner Teksasa, na vijesti o Trampovoj vožnji oko bolnice na Tviteru napisao kako se čini da se Tramp brzo oporavio od kovida. "Tolike su molitve uslišene", dodao je.

Bonus video: