Jačanje kineske moći

Najveći trgovinski sporazum na svijetu koji su potpisale azijsko-pacifičke zemlje obuhvata skoro trećinu svjetske populacije i ekonomije

18149 pregleda 40 reakcija 17 komentar(a)
Ceremonija potpisivanja sporazuma je održana onlajn, Foto: Reuters
Ceremonija potpisivanja sporazuma je održana onlajn, Foto: Reuters

Petnaest azijsko-pacifičkih ekonomija formiralo je juče najveći trgovinski savez na svijetu u okviru dogovora koji je podržala Kina a koji isključuje Sjedinjene Države, koje su tokom mandata predsjednik Donalda Trampa napustile rivalsku azijsko-pacifičku grupaciju.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP) na samitu u Hanoju predstavlja novi udarac za grupu koju je podržavao bivši predsjednik SAD Barak Obama, a iz koje je njegov nasljednik Tramp izašao već prvog dana mandata.

U trenutku kada ja angažman Vašingtona pod znakom pitanja u Aziji, RCEP bi mogao učvsrtiti poziciju Kine kao ekonomskog partnera sa Jugoistočnom Azijom, Japanom i Korejom, a druga po veličini ekonomija na svijetu dodatno će poboljšati poziciju za oblikovanje trgovinskih pravila u regionu.

Sjedinjene Države su izostavljene iz RCEP-a kao i iz inicijative za formiranje nasljednika Transpacifičkog partnerstva (TPP) za koji se zalagao Obama, što znači da najveća svjetska ekonomija nije dio dvije trgovinske grupe u regionu koji bilježi najbrži rast na svijetu. TPP bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svjetske trgovinske razmjene.

RCEP bi mogao pomoći Pekingu da smanji zavisnost od inostranih tržišta i tehnologije, promjena koju je ubrzao sve dublji spor sa Vašingtonom, kazala je Iris Peng, glavna ekonomistkinja ING-a.

RCEP okuplja 10 članica Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN), zatim Kinu, Japan, Južnu Koreju, Australiju u Novi Zeland. Cilj RCEP-a je da u narednim godinama progresivno smanjuje carine u mnogim oblastima.

Sporazum je potpisan na marginama samita članica ASEAN-a koji je održana u trenutku kada se azijski lideri bave tenzijama u Južnom kineskom moru i razvijaju planove za ekonomski oporavak nakon pandemije u regionu gdje je rivalitet između SAD i Kine u porastu.

foto: Graphic News

Na neobičnoj ceremoniji, održanoj onlajn zbog pandemije koronavirusa, lideri članica RCEP-a smjenjivali su se stojeći iza njihovih ministara odbrane koji su, jedan po jedan, potpisivali primjerke sporazuma koje su zatim trijumfalno pokazivali kamerama, prenosi britanska agencija.

„RCEP će uskoro ratifikovati države potpisnice i on će stupiti na snagu, doprinoseći ekonomskom oporavku nakon pandemije kovida-19“, kazao je Ngujen Suan Puk, premijer Vijetnama, koji je bio domaćin ceremonije kao predsjedavajući ASEAN-a.

RCEP će predstavljati 30 odsto globalne ekonomije, 30 odsto globalne populacije i doprijeti do 2,2 milijarde potrošača, saopštio je Vijetnam. Cilj RCEP-a je suzbijanje protekcionizma, jačanje invseticija i omogućavanje slobodnijeg kretanja robe unutar regiona.

Međutim aktivisti za zaštitu ljudskih prava i grupe za zaštitu životne sredine smatraju da globalni sporazumi o slobodnoj trgovini mogu takođe dovesti do ukidanja radnih mjesta, zatvaranja malih preduzeća, narušiti radna prava, pojačati degradaciju prirodnih resursa, uključujući šume i zemljišta.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da novi blok obećava između ostalog da će ukinuti određene carine unutar grupe, neke odmah a neke u narednih deset godina. Nijesu saopšteni detalji na koje proizvode i u kojim državama će carine biti odmah ukinute.

„Prvi put, Kina i Japan su postigli bilateralni sporazum o smanjenju tarifa, čime je postignut istorijski napredak“, navodi se u saopštenju ministarstva, bez navođena više detalja.

Sporazum je takođe prvi put da su rivalske istočnoazijske sile, Kina, Japan i Južna Koreja potpisnice istog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Uprkos tome što nije uključen u RCEP i što je bio u administarciji koja se zalagala za TPP, analitičari smatraju da novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden - bivši Obamin potpredsjednik, vjerovatno neće ponovo pokretati TPP-u u skorije vrijeme, budući da je prioritet njegove vlade upravljanje krizom koju je izazvala epidemija kovida-19 u SAD.

„Nijesam siguran da će trgovina generalno biti previše u fokusu, uključujući i napore za ponovni ulazak u grupu koja je nasljednica TPP-a“, kazao je Čarls Friman, potpredsjednik za Aziju u američkoj Trgovinskoj komori. „Prvih godinu dana u fokusu će biti pomoć nakon krize izazvane kovidom“, kazao je Friman za Rojters.

RCEP će „pomoći u smanjenju ili uklanjanju tarifa za industrijske i poljoprivredne proizvode i postaviti pravila za prenos podataka“, kazao je Long Hoang Tai, načelnik odsjeka za multilateralnu trgovinsku politiku u Ministarstvu industrije i trgovine Vijetnama.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga dovoljno potpisnica ratifikuje u svojim parlamentima, što će vjerovatno biti u narednih dvije godine, kazao je indonežanski ministar trgovine.

Za Kinu, nova grupa koja uključuje mnoge saveznike SAD, jeste lako stečena dobit koja je rezultat Trampovog povlačenja iz TPP-a, kazala je Pang.

Indija se prošlog novembra povukla iz pregovora za RCEP, ali su lideri članica ASEAN-a kazali da su toj zemlji vrata otvorena da se pridruži.

Bonus video: