Erdogan izjavio da su Bajdenu ruke krvave jer podržava Izrael

Erdogan je tokom nekoliko proteklih mjeseci pokušavao da popravi odnose sa Vašingtonom i približi se drugim zapadnim saveznicima poslije godine dana oštrih nesporazuma

7607 pregleda 23 reakcija 22 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da predsjednik SAD Džozef Bajden ima "krvave ruke" zbog podrške Izraelu u sukobu koji bijesni u pojasu Gaze.

Ta izjava turskog lidera je jedan od njegovih najjačih napada na Bajdena otkako je došao u Bijelu kuću u januaru.

Erdogan je tokom nekoliko proteklih mjeseci pokušavao da popravi odnose sa Vašingtonom i približi se drugim zapadnim saveznicima poslije godine dana oštrih nesporazuma.

Međutim, on je danas kritikovao Bajdena direktno uživo u televizijskom obraćanju.

"Pišete istoriju sa vašim krvavim rukama. Vi ste nas primorali da to kažemo jer ne možemo ćutati više o tome", rekao je Erdogan obraćajući se predsjedniku SAD.

Erdogan je zadobio podršku širom Bliskog istoka glasno podržavajući palestinski cilj tokom 18 godina vladavine.

On je prošle nedjelje optužio Izrael za terorizam i zarekao se da će da okupi svijet za odbranu Gaze.

"Danas vidimo Bajdenov potpis na prodaji oružja Izraelu", rekao je Erdogan, aludirajući na izvještaje američkih medija o novoj isporuci oružja koju je odobrila Bajdenova administracija.

"Palestinske teritorije su preplavljanje progonom, patnjom i krvlju kao mnoge druge teritorije koje su izgubile mir sa krajem Osmanlija. I vi to podržavate", rekao je predsjednik Turske.

Bonus video: