G7 postigla istorijski dogovor o oporezivanju multinacionalnih kompanija

Ovom mjerom bi mogle da se sliju više milijardi dolara do vlada da im pomognu da otplate dugove napravljene za vrijeme krize zbog pandemije koronavirusa

18007 pregleda 2 komentar(a)
G7, Foto: Henry Nicholls/AP
G7, Foto: Henry Nicholls/AP

Grupa 7 najbogatijih zemalja svijeta, postigla je istorijski dogovor o oporezivanju multinacionalnih kompanija, prenosi BBC.

Ministri finansija tih zemalja dogovorili su se oko "minimalnog svjetskog poreza" na firme od najmanje 15 odsto, proizilazi iz zajedničkog saopštenja objavljenog danas poslije dvodnevnog sastanka u Londonu.

Britanski ministar finansija Riši Sunak koji predsjedava sastankom kao predstavnikom zemlje organizatora skupa nazvao je ovaj dogovor Grupe sedam velikih sila "istorijskim", prenosi Frans pres.

Sunak je rekao da je ovaj dogovor osmišljen da stvori jednake uslove za globalne kompanije.

"Poslije više godina razgovora ministri finansija G7 postigli su istorijski dogovor da reformišu svjetski poreski sistem i prilagode ga globalnoj digitalnoj eri, rekao je Sunak, prenosi BBC.

Ministri finansija SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade, Italije i Japana su se na sastanku u Londonu složili da se obavežu na princip minimalne stope korporativnog poreza od 15 odsto.

Tehnološki giganti kao što su Amazon i Gugl mogli bi biti među pogođenim kompanijama.

Ovom mjerom bi mogle da se sliju više milijardi dolara do vlada da im pomognu da otplate dugove napravljene za vrijeme krize zbog pandemije koronavirusa.

Dogovor će izvršiti pritisak na druge zemlje da slijede taj primer, posebno na sastanku G20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju idućeg mjeseca u Italiji.

Bonus video: