Europol objavio video: Zaplijenjeno 2,6 tona kokaina, uhapšena 61 osoba, među njima i državljanin CG

U ovim akcijama zaplijenjeno i oko 612.000 eura, 324 kilograma marihuane, kao i luksuzna vozila i motocikli

13006 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa snimka, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj sa snimka, Foto: Screenshot/Youtube

Europol je objavio snimak međunarodne akcije sprovedene u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Europola, a u kojoj je tokom 2020. i 2021. godine zaplijenjeno 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Agencija Beta je juče navela da je iz MUP Srbije saopšteno da su "akcije sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Srbije, Španije, Njemačke, Slovenije, Кolumbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i američka Agencija za borbu protiv droga (DEA)".

MUP Srbije je naveo da je u ovim akcijama zaplijenjeno i oko 612.000 eura, 324 kilograma marihuane, kao i luksuzna vozila i motocikli.

"U opsežnoj akciji, nakon uspješne saradnje na otkrivanju izvora i identifikaciji članova pripadnika organizovane kriminalne grupe, u julu 2020. godine u Karipskom moru presretnut je pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina namijenjenog evropskom tržištu, koji je zaplijenjen, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela navedena organizovana kriminalna grupa", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje "policija je ubrzala istragu u martu ove godine kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je u organizaciji ove grupe transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici Nacionalne policije Španije zaplijenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko španskih gradova".

Među uhapšenima su bili i visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu N. P. (48), državljanin Srbije sa boravištem u Španiji J. J. (57), zatim R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. (41) iz Ćuprije.

Iz MUP preciziraju da je takođe, "nakon zajedničkog istražnog rada, u maju ove godine slovenačka i španska policija identifikovala i uhapsila još 48 članova ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i distribucijom velikih količina kokaina i marihuane širom Evrope".

Bonus video: