Sastanak ministara odbrane NATO: Tema Avganistan i mirovna misija

Ovo je drugi sastanak na kojem Crna Gora učestvuje u svojstvu punopravne članice
0 komentar(a)
NATO zastava, Foto: Shutterstock
NATO zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2017. 08:34h

Avganistan i mirovna misija Odlučna podrška biće tema drugog dana sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu.

Sastanku bi trebalo da prisustvuje ministar odbrane Avganistana.

Ovo je drugi sastanak na kojem Crna Gora učestvuje u svojstvu punopravne članice.

Sastanku će prisustvovati ministar odbrane Predrag Bošković.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je na junskom ministarskom sastanku kazao da će broj pripadnika NATO u ovoj mirovnoj misiji biti uvećan, a Bošković je poslije tog sastanka kazao da će broj pripadnika Vojske Crne Gore u okviru misije biti uvećan za desetak odsto.

Ministri odbrane su tokom prvog dana sastanka razgovarali o prilagođavanju NATO-a novim sandardima. Kako je generalni sekretar Jens Stoltenberg sinoć rekao, ključna komponenta adaptacije je snažna i agilna komandna struktura, što je, kako je rekao, oslonac za sposobnost projektovanja stabilnost izvan granica NATO-a.

Cilj komande za Atlantik je osigurati da morske linije komunikacije između Evrope i Sjeverne Amerike i dalje budu slobodne i sigurne.

„Ovo je od vitalnog značaja za našu transatlantsku zajednicu. Adaptacija NATO komandne strukture ojačaće dodatno našu sposobnost da brzo i efikasno ojačamo saveznike. Ali, kad je riječ o vojnoj mobilnosti, tu se ne radi samo o novim komandama, već i o sposobnosti da se snage i oprema brzo kreću, sa pravim prevoznim sredstvima i odgovarajućom infrastrukturom“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Bonus video: