Bajden za promjenu filibastera da bi se usvojio zakon o glasačkim pravima: "Demokratija umjesto autokratije"

Filibaster je stara senatska procedura nekada čuvana za raspravu o najspornijim zakonima, koja dozvoljava dugu debatu o zakonskim predlozima i zahtijeva većinu od 60 glasova da bi se usvojio neki zakon

3993 pregleda 1 komentar(a)
Bajden i Haris, Foto: Reuters
Bajden i Haris, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden i potpredsjednica Kamala Haris otputovali su u američku saveznu državu Džordžiju, kako bi promovisali zakon o glasačkim pravima kojim bi se znatno proširile nadležnosti federalne vlade u izbornom procesu.

Bajden će se, kako je najavljeno, založiti i za promenu senatskog pravila zvanog filibaster, zbog kojeg je blokirano usvajanje zakona o glasačkim pravima, i poručiti da je vrijeme da se izabere "demokratija umjesto autokratije", prenio je večeras Glas Amerike.

Filibaster je stara senatska procedura nekada čuvana za raspravu o najspornijim zakonima, koja dozvoljava dugu debatu o zakonskim predlozima i zahtijeva većinu od 60 glasova da bi se usvojio neki zakon.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće izjavio je da će se Bajden u svom obraćanju založiti za pravo da se glasa na slobodnim, poštenim i bezbjednim izborima nenarušenim zbog stranačkih manipulacija.

Bonus video: