Kripto berza Bajnens kupuje udio u Forbsu

"Bajnens" je inače 2020. tužio Forbs za klevetu, ali je naknadno odustao od tužbe

2596 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Digitalna kripto berza "Bajnens" objavila je da će da kupi udio u finansijskom časopisu "Forbs" vrijedan 200 miliona dolara, pišu britanski mediji, a prenosi Hina.

Forbs je osnovan 1917. godine i decenijama je bio u porodičnom vlasništvu, a proslavio se praćenjem titana poslovnog svijeta i rang listama svjetskih milijardera.

Međutim, kao i mnogi drugi u medijskom sektoru, imao je teškoća sa prelazom na digitalni format, a "Bajnensovo" ulaganje trebalo bi da mu pomogne da postane lider u izvještavanju o digitalnoj imovini, poput bitkoina.

U najavi ulaganja osnivač "Bajnensa" Čengpeng "CZ" Žao rekao je da medije smatra "bitnim elementom za razumijevanje i obrazovanje širokog kruga potrošača" o kripto tržištu i novim "blockchain" tehnologijama.

Kinesko-kanadski milijarder, čija se neto vrijednost procjenjuje na skoro 100 milijardi dolara, oglasio se naknadno na Tviteru pojašnjenjem da mu je fokus da pomogne "Forbsu" da izgradi svoju tehnologiju, nazivajući Forbsovu uređivačku nezovisnost "svetinjom".

Za CNBC Žao je izjavio da njegova firma želi da ulažei i u druge tradicionalne medijske kompanije, jer želi da unaprijedi usvajanje "blockchaina", sastava za bilježenje transakcija koji koristi zajednički, decentralizovani registar.

Ova kupovina pokrenula je raspravu o mogućem sukobu interesa, napominje BBC.

Analitičari su, pak, primijetili da se kripto imovina pokazala posebno osjetljivom za manipulacije slavnih osoba i na medijsku pompu, što je alarmiralo regulatore širom svijeta.

"Bajnens" je inače 2020. tužio Forbs za klevetu, ali je naknadno odustao od tužbe, podsjeća BBC.

Bonus video: