Neuspjele inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi Izraela

Inicijativa konzervativnog Likuda bivšeg premijera Benjamina Netanjahua je odbijena sa 52 glasa "za" i 61 protiv, a isti pokušaj vjerske partije Šas odbijen je sa 56 prema 52 glasa

7630 pregleda 0 komentar(a)
Kneset, Foto: Shutterstock
Kneset, Foto: Shutterstock

Dvije inicijative izraelske opozicije za izglasavanje nepovjerenja vladi premijera Naftalija Beneta nisu danas urodile plodom na prvom ljetnjem zasijedanju parlamenta (Kneseta).

Inicijativa konzervativnog Likuda bivšeg premijera Benjamina Netanjahua je odbijena sa 52 glasa "za" i 61 protiv, a isti pokušaj vjerske partije Šas odbijen je sa 56 prema 52 glasa.

Islamska partija Raam, koja je u vladajućoj koaliciji, nije glasala, u skladu s odlukom da zamrzne aktivnosti u vladi zbog napetosti i nasilja između izraelske policije i Palestinaca na svetilištu u istočnom Jerusalimu, gdje se nalazi džamija Al-Aksa.

Neki članovi opozicione, većinom arapske stranke Zajednička lista, glasali su protiv pomenutih inicijativa, dok su drugi bili uzdržani.

Vladajuća koalicija je u aprilu ostala bez uske većine sa 61 od ukupno 120 poslaničkih mandata u Knesetu jer je članica Benetove nacionalističke partije Jamina (Desno) Idit Sliman podnijela ostavku. Ona nije bila u sali za vrijeme glasanja.

I da je opozicija pobijedila danas pobjeda bi bila samo simbolična jer je potrebno predstaviti alternativnu vladu za usvajanje takve incijative, a takva vlada za sada ne postoji.

Premijer Benet i ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid slavili su svoju pobjedu u plenumu jer su odbijene dvije incijative za nepovjerenje vladi, prenose izraelski mediji.

Benet je rekao da je ljetnje zasijedanje počelo kako valja, te da "tiha većina želi uspjeh vladi i zemlji i nastavak ekonomskog prosperiteta i stabilnosti". Lapid je na Tviteru ocijenio da je zasijedanje počelo pobjedom.

Benetova vlada je izgubila parlamentarnu većinu manje od godinu dana otkako je obrazovana.

Ona se sastoji od osam raznolikih partija, uključujući ljevičarske, desničarske i partije centra i jedne male arapske.

S obzirom da je ta arapska stranka ključni partner u koaliciji suspendovala saradnju s njom otvoren je put opoziciji predvođenoj Netanjahuom da pokuša da je obori, navodi AP.

I mada se posle današnje sjednice čini da će se Benet oduprijeti prvim izazovima, dugoročni izgledi su neizvjesni u vrijeme kada je vlada duboko podijeljena u odnosu prema glavnim problemima i Izrael suočen sa talasom napada Palestinaca.

Benetova vlada je obrazovana u junu prošle godine posle dugog političkog zastoja i četiri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Koalicija koju je okupio nije imala mnogo zajedničkog osim protivljenja Netanjahuu kome se sudi za korupciju.

Predsjedavajući koalicije Boaz Toporovski priznaje da je ona usred krize, ali misli da će preživjeti jer bi u protivnom morali biti održani još jedni izbori u Izraelu.

Bonus video: