Snažan rast kineskog izvoza u maju

Time je višak u trgovinskoj razmjeni Kine sa svijetom skočio 54 odsto u odnosu na prošlogodišnji maj, na 78,7 milijardi američkih dolara

1295 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski izvoz snažno je porastao u maju zahvaljujući ukidanju strogih mjera suzbijanja koronavirusa u Šangaju i Pekingu koje su zaustavile razmjenu u aprilu, pokazali su u četvrtak službeni podaci.

Izvoz je u maju porastao 16,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 3,9-odstotnog rasta u aprilu, saopštila je carinska uprava.

Oporavio se i uvoz, uz stopu rasta od 4,1 odsto, nakon aprilske stagnacije, prenosi SEEbiz.

Time je višak u trgovinskoj razmjeni Kine sa svijetom skočio 54 odsto u odnosu na prošlogodišnji maj, na 78,7 milijardi američkih dolara.

Oporavak trgovine vjerovatno će se nastaviti ako vlasti ponovo ne uvedu stroge epidemiološke mjere, rekla je ekonomistkinja ING-a Iris Pang.

Prema novoj prognozi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporiće ove godine na 4,4 odsto zbog strogih epidemioloških mjera u ključnim ekonomskim centrima Šangaju i Pekingu na početku godine.

Iduće godine rast bi trebalo ponovo da ubrza na 4,9 odsto u nrednoj godini, izračunali su u OECD-u i prognozirali da će kineski izvoz ostati relativno jak budući da kompanije kontinuirano povećavaju udjele u stranim tržištima.

Bonus video: