Izraelski poslanici usvojili zakon o raspuštanju parlamenta, izbori 1.novembra

Predlog zakona je usvojen sa 92 glasa "za" i nijednim protiv, prenijeli su izraelski mediji

1619 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski poslanici su danas okončali glasanje o zakonu za raspuštenje parlamenta (Kneseta) i u Izraelu će se održati novi, peti izbori u roku od tri i po godine.

Predlog zakona je usvojen sa 92 glasa "za" i nijednim protiv, prenijeli su izraelski mediji.

Izbori u Izraelu zakazani su za 1. novembar, a dosadašnji ministar spoljnih poslova Jair Lapid će od ponoći biti premijer prelazne vlade.

Danas popodne održaće se mala ceremonija predaje vlasti u kabinetu dosadašnjeg premijera Izraela Naftalija Beneta.

Benet je sinoć objavio da se neće kandidovati na predstojećim izborima i da će se povući bar na neko vrijeme iz političkog života.

On će biti takozvani alternativni premijer kada ga Lapid, lider partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) njegov glavni koalicioni partner, zamijeni na funkciji premijera do izbora na osnovu dogovora o rotaciji. Lapid će biti 14. premijer Izraela.

Saopštavajući svoju odluku Benet, lider desničarske partije Jamina (Desno) je izrazio ponos zbog dostignuća svoje vlade i pozvao zemlju da se ujedini kako bi se to sačuvalo.

Njegova koalicija sastavljena od osam različitih partija, uključujući ljevičarske, desničarske, partije centra i prvi put u istoriji Izraela jednu arapsku islamsku stranku je položila zakletvu prije samo godinu dana.

Ona je međutim od početka bila ugrožena između ostalog zbog različitih stavova u odnosu na palestinsku državnost što je nastojala da potisne u stranu.

Beneta će na čelu stranke Jamina zamijeniti dosadašnja ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked.

Novim izborima otvara se mogućnost za povratak na vlast dugogodišnjeg izraelskog lidera Benjamina Netanjahua, kome se sudi za korupciju, a on poriče sve optužbe.

Benetovu koaliciju ujedinila je prije svega želja da se zbaci Netanjahu koji je 12 godina neprekidno bio premijer.

Zakon o raspuštanju Kneseta usvojen je poslije višednevnih prepirki između koalicionih i opozicionih poslanika i datumu izbora.

U četiri prethodna izborna ciklusa nije bilo jasnog pobjednika i bili su to zapravo referendumi o sposobnosti Netanjahua da vlada dok mu se sudi za primanje mita, prevaru i zloupotrebu položaja.

Očekuje se da će Netanjahuu glavni rival biti Lapid bivši TV voditelj, navodi AP.

Isptivanja javnog mnjenja pokazuju da će Netanjahuov konzervativni Likud i njegovi saveznici osvojiti dosta glasova, ali je nejasno da li će to biti dovoljno da se obrazuje većina od 61 mandata u parlamentu sa 120 poslanika.

Ako ni on ni neko drugi ne uspije u tome u Izraelu će se ponovo glasati.

Bonus video: