Papa Franjo se izvinio starosjediocima Kanade zbog uloge Crkve u školama u kojima su zlostavljana djeca

Papa Franjo se u Kanadi suočio sa stravičnom prošlošću crkve čiji je poglavar, jer su od sredine 19. vijeka domorodački dječaci i djevojčice nasilno odvajani od roditelja i stavljeni u internate gdje je trebalo da budu prilagođeni kulturi evropski imigrantata

10961 pregleda 8 komentar(a)
Papa Franjo sa starosjediocima tokom posjete Kanadi, Foto: Reuters
Papa Franjo sa starosjediocima tokom posjete Kanadi, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo ispunio je obećanje i izvinio se starosjediocima Kanade zbog uloge Crkve u školama u kojima su zlostavljana djeca domorodaca, prenosi Rojters.

Papa Franjo je prisilnu kulturnu asimilaciju nazvao "zlom" i "katastrofalnom greškom".

Govoreći u blizini nekadašnje škole, Papa Franjo se izvinio zbog hrišćanske podrške "kolonizatorskom mentalitetu" tog vremena.

Pozvao je na "ozbiljnu istragu" i da se više pomogne preživjelima i potomcima da se oporave.

Papa Franjo se u Kanadi suočio sa stravičnom prošlošću crkve čiji je poglavar, jer su od sredine 19. vijeka domorodački dječaci i djevojčice nasilno odvajani od roditelja i stavljeni u internate gdje je trebalo da budu prilagođeni kulturi evropski imigrantata, objavio je Dojče Vele.

U tim internatima koje je uspostavila i finansirala kanadska država, djeca su bila brutalno odvajana od sopstvenog porijekla, maltretirana i zlostavljana. Mnogi su umrli, često od neuhranjenosti, epidemija ili zanemarivanja, dodaje DW.

Bonus video: