Kina na udaru tajfuna Muifa, evakuisano više od milion ljudi

Zbog rizika od poplave ili štete na domovima, preko 400.000 Šangajaca preventivno je evakuisano na bezbjedno, kao i 1,26 miliona stanovnika susjedne priobalne pokrajine Žejiang (istok), navodi tv kanal

2283 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Snažni vjetrovi i obilne kiše pogodili su istočnu obalu Kine, a tajfun Muifa izazvao je preventivnu evakuaciju više od milion ljudi i otkazivanje letova u Šangaju, prenosi N1.

Međutim, vlasti nijesu objavile smrt, povrede ili veću štetu, dijelom i zato što su preduzete brojne preventivne mjere.

Muifa je najjači tajfun koji je pogodio Šangaj, najmnogoljudniji kineski grad sa 25 miliona ljudi, od 1949. godine, objavila je državna televizija CCTV.

Zbog rizika od poplave ili štete na domovima, preko 400.000 Šangajaca preventivno je evakuisano na bezbjedno, kao i 1,26 miliona stanovnika susjedne priobalne pokrajine Žejiang (istok), navodi tv kanal.

Kineski mediji objavili su snimke pripadnika šangajske policije u fluorescentno žutim uniformama kako ide od vrata do vrata u starim četvrtima, pomažući u evakuaciji stanovnika i njihovom smještaju u sportske dvorane.

Tajfun Muifa je udario na kopno u Šangaju u noći na četvrtak. Uprava dva glavna gradska aerodroma, Pudong i Hongkiao, već je u srijedu uveče najavila otkazivanje svih letova zbog približavanja tajfuna.

Ukupno je otkazano 665 letova iz metropole, objavio je CCTV.

Tajfun se nastavlja kretati prema sjeveru duž obale istočne Kine. Trenutno se nalazi u provinciji Jiangsu, sjeverno od Šangaja.

Njegova snaga "postupno će slabiti" sa vjetrovima koji sada duvaju samo "oko 90 km/h", objavila je nacionalna meteorološka služba.

Bonus video: