Venesland: Izrael ne poštuje rezoluciju Savjeta bezbjednosti o zaustavljanju širenja jevrejskih naselja

Ni Izraelci ni Palestinci nijesu ispunili zahtjeve navedene u rezoluciji, sprječavanje svog nasilja protiv civila, uzdržavanje od akata provokacija, huškačke i zapaljive retorike, razlikovanje izraelske teritorije i teritorija pod okupacijom

3232 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izaslank UN za Bliski istok Tor Venesland ocijenio je da Izrael ne poštuje rezoluciju Savjeta bezbjednosti (SB) iz 2016. godine kojom se zahtijeva momentalno zaustavljanje širenja jevrejskih naselja na teritorijama na kojima Palestinci žele da osnuju buduću državu.

Venesland je sinoć na sastanku Savjeta rekao da Izrael ostvaruje planove o izgradnji gotovo 2.000 novih stambenih jedinica, a da ni Izraelci ni Palestinci nijesu ispunili ni druge zahtjeve navedene u rezoluciji, sprječavanje svog nasilja protiv civila, uzdržavanje od akata provokacija, huškačke i zapaljive retorike, razlikovanje izraelske teritorije i teritorija pod okupacijom i ulaganje kolektivnih napora da se pokrenu pregovori.

On je međutim naveo nekoliko pozitivnih koraka u protekla tri mjeseca, dva sastanka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa sa izraelskim zvaničnicima, izdavanje 16.000 dozvola za rad u Izraelu Palestincima u pojasu Gaze i povećanje uvoza i izvoza preko glavnog prelaza sa te teritorije u jevrejsku državu.

Rezoluciju je usvojio Savjet bezbjednosti kada su se SAD u posljednjim nedjeljama mandata administracije tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame uzdržale i nijesu iskoristile pravo veta u znak podrške dugogodišnjem savezniku Izraelu, kao što su to mnogo puta ranije učinile. Administracija Obaminog nasljednika Donalda Trampa se oštro protivila rezoluciji.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas- Grinfild je rekla da administracija sadašnjeg predsjednika SAD Džozefa Bajdena od prvog trenutka podržava rješenje sukoba između dva naroda po modelu dvije države.

Ona je podsjetila da je Bajden to potvrdio svjetskim liderima na nedavnom zasijedanju Generalne skupštine UN i dodala da su slične pozive uputili mnogi lideri, te pohvalila premijera Izraela Jaira Lapida koji je govorio o svojoj viziji "dvije države za dva naroda".

Tomas-Grinfild je rekla da je i palestinski predsjednik Mahmud Abas uz to izrazio posvećenost ne nasilju.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je pozvao SB UN da počne da primjenjuje svoje rezolucije i predloži praktične korake da se otvore vrata "političkom procesu".

Izaslanik UN za Bliski istok je upozorio da se podstiče opasno pogoršanje situacije jer nema mirovnog procesa za okončanje okupacije i rješenje sukoba, te da se stvara utisak da je sukob nerješiv.

Bonus video: