Australija pravi svemirsku agenciju koja će zapošljavati 11.500 ljudi

Australijska vlada procijenila je da je godišnja vrijednost globalne svemirske industrije 420 milijardi australijskih dolara
0 komentar(a)
Svemir, Foto: Shutterstock
Svemir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2017. 07:56h

Australija će uspostaviti nacionalnu svemirsku agenciju kako bi razvila vlastitu svemirsku industriju, objavila je vlada.

Ovo je jedina razvijena zemlja na svijetu koja nema svoju svemirsku agenciju. Ministarka industrije Mikelija Keš kazala je kako je krucijalno da Australija napravi napredak u brzorastućoj globalnoj svemirskoj industriji. Odluka je uslijedila nakon izvještaja domaće industrije koji je pozvao na uspostavljanje ovakvog tijela. Detalji će biti objavljeni na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Adelejdu ove sedmice. Konferenciji će prisustvovati hiljade globalnih eksperata za svemir, uključujući čelnike drugih nacionalnih agencija i privatnih kompanija. Australijska vlada procijenila je da je godišnja vrijednost globalne svemirske industrije 420 milijardi australijskih dolara. Njihova industrija proizvodi blizu četiri milijarde australijskih dolara godišnje i u njoj će biti uposleno 11.500 ljudi.

Bonus video: