Kina prijavila skoro 60.000 smrtnih ishoda u vezi sa koronavirusom

Kineska vlada je prestala da izvještava o podacima o infekcijama i smrtnim ishodima početkom decembra, nakon što je velikom brzinom ukinula mjere odbrane

4573 pregleda 0 komentar(a)
Peking, Foto: Reuters
Peking, Foto: Reuters

Kina je danas prijavila da je oko 60.000 osoba umrlo od posljedica infekcije koronavirusom od početka decembra, nakon što je vlada te države bila optužena da nije objavila podatke o statusu pandemije.

Od ukupnog broja umrlih, 5.503 osoba podleglo je simptomima respiratorne insuficijencije uzrokovane infekcijom koronavirusa, a 54.435 osoba imalo je simptome drugih bolesti u kombinaciji sa kovidom-19.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da prijavljen broj uključuje samo smrtne ishode hospitalizovanih pacijenata, pa bi on mogao biti veći jer je moguće da je određen broj osoba inficiranih koronavirusom umrlo kod kuće.

Kineska vlada je prestala da izvještava o podacima o infekcijama i smrtnim ishodima početkom decembra, nakon što je velikom brzinom ukinula mjere odbrane.

Svjetska zdravstvena organizacija i druge vlade pozvale su Peking da više informiše tokom porasta broja novih infekcija.

Bonus video: