Na smrt pretukli čovjeka, pa opušteno ćaskali

Ubistvo Tajera Nikolsa obnovilo pozive širom SAD za reformu snaga bezbjednosti i promjenu policijske kulture

36377 pregleda 29 komentar(a)
Tajer Nikols je brutalno pretučen 7. januara, a tri dana kasnije je preminuo od povreda, Foto: Rojters
Tajer Nikols je brutalno pretučen 7. januara, a tri dana kasnije je preminuo od povreda, Foto: Rojters

Nenaoružani crnac preminuo je nakon što ga je pretukla policija. Umiješani policajci su otpušteni. Nakon temeljnog pregleda dokaza, podignuta je krivična optužnica protiv policajaca. Istraga, odgovornost i optužnica.

To je najčešće, kako navodi agencija Asošijetid pres, najviše čemu se mogu nadati crnci u Americi dok se nastavlja ciklus nasilja.

Policija je širom zemlje ubila otprilike tri osobe dnevno od 2020. godine, tvrde akademici i aktivisti koji se zalažu za reformu policije.

Protest zbog ubistva Tajera Nikolsa u Njujorku
Protest zbog ubistva Tajera Nikolsa u Njujorku foto: REUTERS

Prije skoro 32 godine, divljačko premlaćivanje Rodnija Kinga od strane policije u Los Anđelesu pokrenulo je glasne pozive na promjene. Od tada se ponavljaju u neprekidnom ritmu, isprekidani smrću Amadua Dijala u Njujorku, Oskara Granta u Ouklendu, Majkla Brauna u Fergusonu, i mnogih drugih.

Ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu 2020. godine bilo je toliko mučno za gledati da je izazvalo nacionalno preispitivanje koje je uključivalo i predlog saveznog zakona nazvanog po njemu, kao i solidarnost od strane korporacija i sportskih liga. Sve to nije dovelo do promjene kuluture sprovođenja zakona na koju su crnci u Americi pozivali.

Fatalni susret Tajera Nikolsa sa policajcima u Memfisu, u Tenesiju, zabilježen na video snimku objavljenom u petak uveče, očigledan je podsjetnik da napori da se reformiše policija nijesu uspjeli da spriječe još više žarišta u kontinuiranoj epidemiji brutalnosti.

”Ono što je najšokantnije u svemu je brutalnost i na kraju potpuna dehumanizacija ovog čovjeka. On za njih nije čak ni čovjek - čak nije ni osoba”, rekao je za “Gardijan” Rendolf Meklaflin, profesor sa Elizabet Hob škole prava. “Kao da su upravo otišli ​​i odigrali bejzbol utakmicu i razgovarali o tome šta se dogodilo poslije. Nema apsolutno nikakvog izgovora za ovo.”

U mučnom snimku kobne noći u Memfisu, najviše pažnje privlače haotični trenuci brutalnosti i premlaćivanja još jednog crnca od strane policije. Međutim, AP ističe da pored samih napada, snimak prikazuje još jednu strašnu stvarnost: minut za minutom nonšalantnosti policajaca dok je Tajer Nikols ležao kritično povrijeđen, a njihovo ponašanje jasno potvrđuje koliko je takva situacija za njih uobičajena.

Tajer Nikols snimak
foto: REUTERS

”Policajci koji su ubili Tajera Nikolsa nijesu anomalija. Oni nisu izvan sebe”, napisao je kulturni kritičar Ture na Tviteru. “To je normalna policijska procedura, samo što se obično izvuku”.

Na 67 minuta snimaka sa ličnih i nadzornih kamera vide se okolnosti koje su dovele do Nikolsove smrti i optužbe za ubistvo protiv petorice policajaca, koji su takođe crnci.

Na objavljenom video snimku vidi se da grupa policajaca koja brutalno vrijeđa i zadaje brojne udarce Nikolsu, 29, dok on leži na trotoaru, u jednom trenutku dozivajući majku. Nikolsa udaraju pesnicama, nogama i palicom.

Kada policajci Nikolsa odvuku do policijskog automobila i prislone na stranu, njegovo teško fizičko stanje se pogoršava. Nakon određenog vremena Nikolsovi jauci su utihnuli i noćna akcija je uglavnom stala. U njegovoj blizini su policajci koji hodaju, ćaskaju i, prije svega, samo stoje po strani sa takvom opuštenošću da se stiče utisak kao da se ništa nije dogodilo. Hitna pomoć stiže nekoliko minuta kasnije. Nikols, otac četvorogodišnjeg dječaka, preminuo je 10. januara.

Nalazio se na svega par minuta od mjesta gdje je živio sa majkom Rou Von Vels. Imao je 29 godina, bio je srdačan, radio za FedEks, amaterski se bavio fotografijom, skejtbordom i bio je “skoro pa prokleto savršen” mamin sin. Nije se drogirao, kazala je njegova majka, i nije imao oružje. Izašao je da fotografiše nebo i nikada nije stigao kući.

Petorica policajaca umiješanih u incident otpušteni su prošle nedjelje. Optuženi su za ubistvo drugog stepena, teški napad, tešku otmicu, nedolično službeno ponašanje.

Šefica policijske uprave u Memfisu Si Džej Dejvis saopštila je u subotu da raspušta jedinicu čiji su policajci na smrt pretukli Nikolsa. Oni su bili dio takozvane jedinice “škorpion”, koja je imala nekoliko timova od oko 30 policajaca koji su gonili nasilne prestupnike u oblastima sa visokom stopom kriminala, navodi AP.

Tajer Nikols protesti
foto: REUTERS

Njujorško društvo za pravnu pomoć ranije je navelo u saopštenju da snimak “ukazuje na epidemiju policijskog nasilja koje nastavlja da muči zajednice širom zemlje”. “Ovo je zaista sistemska kriza, koja u velikoj mjeri utiče na crnce, a svaka od ovih tragedija produbljuje ranije rasne traume kojima su crnci izloženi”, navodi se u saopštenju kancelarije. “Moramo nastaviti da preispitujemo ulogu policije u društvu, jer se ovi incidenti često ponavljaju, a mnogi drugi se dešavaju sve vrijeme, a da ih ne zabilježe kamere.

Prema riječima Rendofa Meklaflina posljednji incident naglašava potrebu za opsežnim reformama. “Ovaj čovjek nije bio kriminalac. Samo je pokušavao da dođe kući kod majke. To je sve što je htio. Ako on to ne može, onda niko od nas nije bezbjedan”, kazao je Meklaflin.

”Načelnica policije u Memfisu je zauzela veoma odlučan stav. Nema sumnje da ovome pristupa ozbiljno”, kazao je on. “Problem je šta se događa u Misispiju, šta se događa u Njujorku, u svakom gradu, svakoj državi”.

Predsjednik Džo Bajden pridružio se nacionalnim liderima za građanska prava u sličnim pozivima na akciju.

”Da bismo ostvarili stvarnu promjenu, moramo imati odgovornost kada službenici za sprovođenje zakona prekrše svoje zakletve, i moramo da izgradimo trajno povjerenje između organa za sprovođenje zakona, od kojih velika većina časno nosi bedž, i zajednica kojima su se zakleli da će služiti i da će ih štititi”, rekao je Bajden.

Međutim AP ističe da slučaj Tajera Nikolsa na vidjelo iznosi neprijatnu istinu. Više od dvije godine od protesta zbog smrti Džordža Flojda, Brione Tejlor i Rejšarda Bruksa, reforme unutar policije nijesu značajno smanjile broj takvih ubistava.

Bonus video: