Dvije baze podataka za širenje i proučavanje drevnih knjiga objavljene su u Nacionalnoj biblioteci Kine

U saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Kine i Istraživačkim centrom za digitalne humanističke nauke Univerziteta u Pekingu, baza podataka Jongle Kenon HD slika i Baza znanja Nacionalnog imenika rijetkih drevnih knjiga od 8. februara su slobodno dostupne javnosti za reference, prenijela je Sinhua

2022 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije baze podataka za širenje i proučavanje drevnih knjiga objavljene su u Nacionalnoj biblioteci Kine u Pekingu, unaprjeđujući korišćenje kulturnih resursa uz pomoć napredne tehnologije.

U saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Kine i Istraživačkim centrom za digitalne humanističke nauke Univerziteta u Pekingu, baza podataka Jongle Kenon HD slika i Baza znanja Nacionalnog imenika rijetkih drevnih knjiga od 8. februara su slobodno dostupne javnosti za reference, prenijela je Sinhua.

Baza podataka Jongle Kenon HD slika ima za cilj da olakša javno širenje i stručno proučavanje velike drevne enciklopedije, "Jongle Dadian", koju je naručio car Jongle 1403. godine.

Na osnovu HD slika, baza podataka usvaja GIS tehnike i tehnike trodimenzionalne restauracije kako bi živopisno prikazala povez i prelom enciklopedije, kao i lokaciju postojećih tonova, rekao je Vei Čongu, direktor Nacionalne biblioteke Izdavačke kuće Kine.

Baza znanja Nacionalnog imenika rijetkih drevnih knjiga prikuplja kataloge drevnih knjiga u imeniku, zajedno sa velikim brojem slika i natpisa.

Baza znanja nudi vizuelni prikaz kataloga korišćenjem digitalnih tehnologija, uključujući mapiranje domena znanja i GIS tehnike, kroz koje čitaoci mogu imati jasniji pogled na geografsku distribuciju drevnih knjiga i složene odnose među likovima.

Bonus video: