U Peruu sedam policajaca ubijeno u zasjedi kod plantaža koke

Napad se dogodio u provinciji Konvension u regionu Kusko, u prostranoj dolini s plantažama koke, gdje se vojne snage bore decenijama protiv narko grupa i poslednjih aktivista maoističke gerile "Sendero luminoso" (Sjajna staza)

5890 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sedam policajaca u Peruu je u subotu ubijeno iz zasjede dok su putovali terenskim vozilom u dolini s plantažama biljke koke u južnom dijelu zemlje, saopštila je policija.

Napad se dogodio u provinciji Konvension u regionu Kusko, u prostranoj dolini s plantažama koke, gdje se vojne snage bore decenijama protiv narko grupa i poslednjih aktivista maoističke gerile "Sendero luminoso" (Sjajna staza).

Vojska je u avgustu 2022. godine saopštila da je teško ranila vođu odmetnuičke ljevičarske vojske "Sendero luminoso" Viktora Kvispea Palominu poznatog kao "drug Hoze", tokom operacije protiv njihovih logora.

Gotovo svi lideri "Sendero luminoso" su mrtvi ili pritvoreni, ali oko 350 gerilaca je još u planinskim oblastima, uključujući 80 naoružanih boraca.

"Sendero luminoso" koji je pokrenuo oružanu pobunu 1980. godine, decenijama se sukobljavao sa oružanim snagama Perua. U tom sukobu je poginulo i nestalo oko 69.000 ljudi, prema Komisiji za istinu i pomirenje.

Bonus video: