Kineski zdravstveni zvaničnici brane svoje podatke o porijeklu koronavirusa

Direktor Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti optužio SZO da pokušava da "ocrni" Kinu

4927 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski zdravstveni zvaničnici stali su u odbranu svog istraživanja porijekla koronavirusa i kritikovali Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) nakon što je njen direktor Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio da je Peking trebalo ranije da podijeli te informacije.

"Komentari SZO su bili uvrjedljivi i bez poštovanja", rekao je direktor Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Šen Hongbing.

On je optužio SZO da pokušava da "ocrni" Kinu i pozvao tu organizaciju da ne pomaže onima koji politizuju pandemiju koronavirusa.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je 17. marta da je novootkriveni genetski materijal prikupljen u Vuhanu u centralnoj Kini, gdje su zabilježeni prvi slučajevi zaraze krajem 2019, "trebalo da bude podijeljen prije tri godine".

"Kao odgovorna zemlja i kao naučnici, uvijek smo aktivno dijelili rezultate istraživanja sa naučnicima iz cijelog svijeta", rekao je Šen na konferenciji za novinare.

Porijeklo virusa i dalje je u centru žestokih političkih sporova.

Mnogi naučnici vjeruju da je virus prešao sa životinje na čovjeka na pijaci u Vuhanu, ali u tom gradu se nalazi i savremena laboratorija za viruse, što je podstaklo glasine da je virus procurio.

Bonus video: