Evropu zahvatio toplotni talas, u Americi prijete požari i olujno nevrijeme, a u Aziji nesvakidašnje oluje

U Evropi, gdje su klimatske promjene dvostruko brže od svjetskog prosjeka, kažu stručnjaci, nekoliko zemalja je na posebnom udaru

16880 pregleda 8 komentar(a)
Detalj sa plaže u Palermu, Foto: Reuters
Detalj sa plaže u Palermu, Foto: Reuters

Desetine miliona ljudi znojilo se danas na paklenoj vrućini koja je zahvatila sjevernu poluloptu, dok u Kaliforniji haraju razorni požari, a u Aziji nesvakidašnje oluje, što je novi dokaz klimatskih promjena.

U Evropi, gdje su klimatske promjene dvostruko brže od svjetskog prosjeka, kažu stručnjaci, nekoliko zemalja je na posebnom udaru.

"Teško podnosim vrućinu. Kupila sam mali ventilator, kišobran i boce s vodom", požalila se Lilu Da Kosta Rosa, 48-godišnja Brazilka koja je turistički došla u Rim, gdje se oko podneva živa u termometru popela na 34 stepena Celzijusa.

U Italiji je za 16 gradova izdat crveni meteoalarm, s očekivanom temperaturom 36 do 37 stepeni, u nekim djelovima zemlje i više od 40 stepeni.

Foto: Sa jedne od plaža u Palermu

U Španiji završava vruća sedmica u kojoj je kanarsko ostrvo La Palma ovog vikenda poharao požar u kojemu je izgorjelo 5.000 hektara terena i evakuisane više od 4.000 ljudi.

"Osjećam se nemoćno dok gledam kako sve gori, dva sela su potpuno evakuisana", rekla je Patricia Sanchez iz španskog Crvenog krsta.

Španska meteorološka služba izdala je u nedjelju narančasto upozorenje za ponedjeljak zbog temperatura od 38 do 42 stepena na velikom dijelu poluostrva i na Balearima te crveno upozorenje (najveća opasnost) za ponedjeljak u djelovima Andaluzije i za utorak u Aragonu, Kataloniji i na Majorci (42 do 44 stupena Celzijusa).

U Rumuniji, prenosi agencija Hina, se u ponedjeljak očekuje 39 stepeni.

U Sjedinjenim Državama, od Floride preko Teksasa do Kalifornije, velik dio juga je u nedjelju bio na udaru toplotnog talasa koji su sinoptičari ocijenili "zagušujućim", najavljujući temperaturne rekorde.

U Dolini smrti, u Kaliforniji, danas je izmjereno 54 stepena Celzijusa.

Uz visoke temperature, Kaliforniju su pogodili i veliki požari u kojima je do sada izgorjelo više od 1.214 hektara i evakuisani su stanovnici.

Drugim dijelovima SAD-a prijeti olujno nevrijeme.

"Jake oluje i poplave moguće su mjestimično, posebno u Novoj Engleskoj", gdje je tlo već natopljeno nakon nedavnih kiša, saopštila je nacionalna meteorološka služba.

Vodena bujica odnijela je u subotu tri života u okrugu na sjeveru Filadelfije, u Pensilvaniji, a četiri osobe se još vode kao nestale, saopštili su lokalni vatrogasci.

U Kanadi je ove godine već izgorjelo više od 10 miliona hektara, što je daleko najviše do sada, pokazuju podaci nacionalnog Centra za šumske požare koji govore o 906 aktivnih požara u subotu, među kojima je 570 izvan kontrole.

U Japanu su u nedjelju u 20 od 47 prefektura izmjerene visoke temperature, a bujice nakon obilnih padavina odnijele su osam žrtava, među kojima je muškarac koji je u subotu pronađen mrtav u svom automobilu na sjeveru.

U Južnoj Koreji najmanje 35 osoba je poginulo u poplavama, a deset se vodi kao nestalo.

Bonus video: