Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta podnio ostavku zbog prisustva naciste tokom posjete Zelenskog

„Moram da se povučem sa mjesta predsjednika. Ponoviću da mi je veoma žao zbog svega što se desilo“, rekao je on u parlamentu

9508 pregleda 6 komentar(a)
Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota u parlamentu čita tekst ostavke, 26. septembra 2023. godine, Foto: Printscreen YouTube
Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota u parlamentu čita tekst ostavke, 26. septembra 2023. godine, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 26.09.2023. 21:49h

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podnio je ostavku nakon što je nesvjesno pohvalio Ukrajinca koji se borio u nacističkoj vojnoj jedinici tokom Drugog svjetskog rata i pozvao ga da prisustvuje govoru ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Nakon što je prvobitno odbio pozive da se povuče, Rota je ipak podnio ostavku nakon sastanka sa partijskim liderima u Otavi, prenosi BBC.

„Moram da se povučem sa mjesta predsjednika. Ponoviću da mi je veoma žao zbog svega što se desilo“, rekao je on u parlamentu.

Vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa ranije je pozvala Rotu da podnese ostavku zbog toga što je pozvao čovjeka koji se borio u nacističkoj vojnoj jedinici tokom Drugog svjetskog rata da prisustvuje govoru Zelenskog.

Zelenski u parlamentu Kanade, 23. septembra 2023. godine
Zelenski u parlamentu Kanade, 23. septembra 2023. godinefoto: Reuters

Neposredno pošto se predsjednik Zelenski obratio parlamentu u petak, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku kada je predsjedavajući skrenuo pažnju na njega. Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Jaroslav Hunka tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Kanadi, 23. septembra 2023. godine
Jaroslav Hunka tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Kanadi, 23. septembra 2023. godinefoto: Printscreen YouTube

Prva ukrajinska divizija bila je poznata i kao Vafen-SS divizija Galicija, ili SS 14. Vafen divizija, dobrovoljačka jedinica koja je bila pod komandom nacista.

Kako je ranije najavljeno Rota se sastao sa partijskim liderima stranaka iz Donjeg doma. Dvije opozicione stranke takođe su pozvale Rotu da podnese ostavku.

Ministarka spoljnih poslova Melani Džoli je takođe pozvala Rotu da da ostavku.

Ministar zdravlja Mark Holand je nazvao cio incident "nevjerovatno sramotnim".

Centar za proučavanje holokausta prijatelja Simona Vizentala takođe je pozvao Rotu da se povuče.

U svom izvinjenju u nedjelju, Rota je rekao da je samo on odgovoran za pozivanje Hunka, koji je iz okruga koji Rota predstavlja.

Kancelarija predsjedavajućeg je saopštila u ponedjeljak da je Rotin sin kontaktirao Hunkinu lokalnu kancelariju da vidi da li je moguće da prisustvuje govoru Zelenskog.

U Moskvi je portparol Kremlja rekao da je "nečuveno" što je Hunka dobio ovacije tokom posjete Otavi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je svoje neprijatelje u Ukrajini predstavio kao "neonaciste", iako je Zelenski Jevrejin čiji su rođaci pobijeni u holokaustu.

Bonus video: