Trudo: Zastrašujući porast antisemitizma u Kanadi

Čak i prije tekućeg sukoba Izraela i Hamasa, rekao je kanadski premijer, postojao je "stalan porast" antisemitizma

7466 pregleda 10 komentar(a)
Trudo, Foto: Reuters
Trudo, Foto: Reuters

Kanadski premijer Džastin Trudo istakao je kako se u Kanadi dogodio značajan porast antisemitizma nakon napada palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael i smrtonosnih vazdušnih napada Izraela u Gazi koji su uslijedili.

"Otkad je izbio ovaj sukob, ovdje kod kuće došlo je do vrlo zastrašujućeg porasta antisemitizma", rekao je Trudo na konferenciji o borbi protiv antisemitizma.

Čak i prije tekućeg sukoba, rekao je, postojao je "stalan porast" antisemitizma.

Trudo je naveo izvještaje o mogućem zločinu iz mržnje u jevrejskoj srednjoj školi u Torontu prošle sedmice, strah među nekima od posjećivanja sinagoga zbog mogućnosti napada te užarenu retoriku na internetu kao primjere rastućeg antisemitizma u Kanadi, prenosi Hina.

Policija u Torontu, najvećem kanadskom gradu, rekla je da je u četvrtak uhapsila trojicu muškaraca nakon što su prijetili Hebrejskoj akademiji zajednice. Policija je pojačala patrole u jevrejskim kulturnim centrima i sinagogama, kao i u muslimanskim džamijama i drugim vjerskim objektima.

"Hamas ne predstavlja palestinski narod"

Kanadski premijer takođe je osudio Hamas i rekao da podržava pravo Izraela na samoodbranu, dok je povukao čvrstu crtu između Hamasa i propalestinskih glasova.

"Hamas ne predstavlja palestinski narod niti njihove legitimne težnje. Oni ne govore u ime muslimanskih ili arapskih zajednica i ne predstavljaju bolju budućnost koju Palestinci ili njihova djeca zaslužuju", rekao je Trudo.

Bonus video: