Tramp da plati Njujork tajmsu 400.000 dolara sudskih troškova

Sudija Vrhovnog suda Njujorka Robert Rid, demokrata, naložio je Trampu da plati Njujork tajmsu naknade nastale zbog njegovog neuspješnog pravnog postupka.

2392 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu naloženo je da plati listu Njujork tajms skoro 400.000 dolara sudskih troškova zbog neuspjele tužbe, piše BBC.

Tramp je u tužbi tražio 100 miliona dolara od Njujork tajmsa i svoje nećake Meri Tramp optužujući ih za "podmuklu zavjeru" da se dobije njegova poreska evidencija.

Sudija je tu tužbu odbacio prošle godine, rekavši da su Trampove tvrdnje "neuspješne kao pitanje ustavnog zakona".

Serija članaka o Trampovim finansijskim poslovima dobila je Pulicerovu nagradu.

U petak, sudija Vrhovnog suda Njujorka Robert Rid, demokrata, naložio je Trampu da plati Njujork tajmsu naknade nastale zbog njegovog neuspješnog pravnog postupka.

Sudija je rekao da je do iznosa od 392.638 dolara došao nakon što je razmotrio nekoliko stvari, uključujući "složenost pitanja predstavljenih" u tužbi, kao i "sposobnost i reputaciju" advokata lista.

U tužbi, zbog istrage iz 2018. u kojoj se tvrdilo da je bivši predsjednik bio umiješan u "sumnjive poreske šeme", optužena su tri novinara koji su izvještavali o priči o radu sa Trampovom nećakom kao dio "lične osvete" protiv njega.

Tvrdilo se da su je nemilosrdno gonili i ubjeđivali da preda dokumente.

Sudija Rid je odbacio slučaj u maju, rekavši da je pravni sistem "odavno priznao da novinari imaju pravo da se bave legalnim i uobičajenim aktivnostima prikupljanja vijesti".

Sudija je rekao da su aktivnosti u osnovi Prvog amandmana zemlje, koji štiti pravo na slobodu govora.

BBC je kontaktirao Trampovog advokata za komentar.

Bonus video: